Bevis for vindmøllestøj skrider

Regeringen mangler beviser for, at naboerne til over 100 kommende kæmpevindmøller ikke bliver plaget af støjen fra møllerne, siger professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens kommunerne er ved at finde plads til godt 180 kæmpestore vindmøller landet over, skrider regeringens dokumentation for, at naboerne til møllerne er tilstrækkeligt beskyttet mod den støj, de afgiver. Det skriver Berlingske Tidende søndag.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) mener ikke, der bliver problemer med den såkaldt lavfrekvente støj fra møllerne, når blot de almindelige støjgrænser er overholdt. Men ifølge professor i akustik ved Aalborg Universitet Henrik Møller står ministeren helt uden dokumentation for den påstand.

I et folketingssvar siger ministeren, at vurderinger fra Miljøstyrelsen og undersøgelser fra Aalborg Universitet er det faglige grundlag for frikendelsen af lavfrekvent støj. Men hverken styrelsen eller universitetet har udarbejdet undersøgelser, som ministeren kan bruge som dokumentation, påpeger Henrik Møller, der har analyseret styrelsens tal for Berlingske Tidende.

- På universitetet har vi overhovedet ikke lavet undersøgelser, der kan bruges som støtte for påstanden. Og Miljøstyrelsens egne tal viser det stik modsatte af, hvad styrelsen selv konkluderer. Styrelsens undersøgelse viser faktisk, at grænserne for lavfrekvent støj netop kan være overskredet, selvom de almindelige støjkrav er overholdt, siger Henrik Møller.

Miljøminister Connie Hedegaard siger, at hun umiddelbart er tryg ved de støjgrænser, der gælder i dag.

- Jeg har ikke grundlag for andet. Men hvis der kommer noget nyt frem, må mine embedsmænd vurdere det og give mig et bud på, om der er noget, der bør ændres. Der er jo ikke nogen, der ønsker, at møllerne skal støje mere end højst nødvendigt, og det skal være til at leve med, siger miljøministeren.
/ritzau/

Tidligere TV2 ØST indslag om Lolland og kæmpemøllerne:

 • Protest mod vindmøller
  Kappel-gruppen, der kæmper mod de store testvindmøller på Lolland, var i dag på Christiansborg. Med sig havde de modeller af møllerne til at understrege gruppens argumenter.
  Nyhedsindslag fra 2007-09-06 19:30:00
 • Møllerne kommer
  Lolland Kommune vil trodse beboerprotester og gøre et område ved Kappel på Vestlolland til verdens førende demonstrationsområde for kæmpestore vindmøller.
  Nyhedsindslag fra 2007-06-12 19:30:00
 • Kæmpevindmøller i modvind
  De omstridte vindmøller ved Kappel på Lolland bliver måske ikke sat op. Dansk Folkeparti nedlægger veto.
  Netnyhed fra 2007-05-25 14:02:00
 • Møller i modvind
  Det er en god ide - men bare ikke i min baghave. Sådan tænker de fleste af os når der for eksempel skal bygges et nyt fængsel, en institution for evnesvage eller nye vindmøller. I mandags udpegede Miljøministeriet otte områder i landet som egner sig til de nye kæmpe vindmøller. Kappel på Lolland og ved Asnæs ved Kalundborg er to af stederne. De nye MEGA-vindmøller er godt nyt for vindmølle-industrien og gavner miljøet. Men de skaber også modstand i lokalområdet.
  Nyhedsindslag fra 2007-04-01 19:30:00