Betjente under pres

Sagerne hober sig op hos politiet i regionen og det samme gør betjentenes frustrationer. Politireformen er kun 10 måneder gammel, men den har sat mandskabet under så stort pres, at de ikke kan følge med til at løse opgaverne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Større politikredse, centralisering af arbejdsfunktioner og ny teknologi. Det er nogle af de tiltag der med reformen skulle sikre op til 800 flere betjente på gaden. Men i øjeblikket går det ikke helt sådan.

- Det er min opfattelse at der er færre politifolk på gaden nu, end der nogensinde har været i nyere tid, siger Svend Erik Jakobsen, der er næstformand i Midt- og Vestsjællands politiforening.

Han har ligesom sin kollega i syd svært ved at se, at reformen kan skaffe flere betjente på gaden.

- Det er talmagi, det tror jeg ikke hr. og fru. Jensen skal regne med, at der kommer flere betjente på gaden af, siger Kaj Rasmussen, der er formand for Sydsjællands og Lolland Falsters politiforening.

De to politikredse mangler i øjeblikket sammenlagt mere end 100 politifolk i forhold til normeringen. Og oven i det er masser af betjente på stationerne bundet op af administrativt arbejde.

- Betjentene sidder og laver kontorarbejde, vi er blevet beskåret i kontorpersonale, og der er stadig det samme stykke papirarbejde, og så er det altså politifolk, der må sidde og lave det, siger Svend Erik Jakobsen fra den Midt- og Vestsjællandske politiforening.

Ifølge ham resulterer det i at både administrative, men også færdsels- og straffelovssager hober sig op og ikke bliver afsluttet.

Et kig på de to kredses opfyldelse af målene på færdselsområdet siden årsskiftet viser da også afvigelser.

F.eks. skulle politiet på Sydsjælland og Lolland Falster have foretaget 381 timers laser fartkontrol fra januar til september. Det blev til under det halve kun 187 timer. I Midt- og Vestsjælland skulle de have brugt 1109 timer på kontrol af spritbilister, men det blev kun til 836 timer. Heller ikke kontrol af lygter, trafikforseelser og tunge køretøjer levede op til målene.

Undersøgelser viser også, at opklaringsprocenten for straffelovsovertrædelser i samme periode på landsplan er faldet fra 19,4 til 15,7 procent

Resultaterne kan ikke entydigt tilskrives reformen, men betjentene er ikke i tvivl om, at omstillingen har alvorlige konsekvenser.

- For mig er det ganske uoverskueligt lige nu. Vi skal ind og have en politisk beslutning omkring det her, vi kan ikke løse det i kredsene, siger Svend Erik Jakobsen fra Midt- og Vestsjællands politiforening.

Dokumentation:
Politiets målopfyldelse (PDF)
Politiet har ikke opfyldt kravene til færdselskontrol i 2007. Her kan du læse målkravene for perioden januar - september 2007 og sammenligne dem med antal udførte mandetimer i samme periode. Læs...

Fakta:
De nye politikredse (PDF)
Resume af reformen (PDF)
Fakta om reformen (PDF)

Læs mere:
Læs tidligere artikler fra TV2 ØST om politireformen.