Beskyt naturen i julen

Det er populært selv at tage i skoven og samle pynt til juledekorationer. Men faktisk er der klare regler for, hvad man må tage med hjem, og hvad man skal lade blive i skoven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange tager i skoven efter pynt til juledekorationen. Derfor er det ekstra vigtigt at huske reglerne for, hvad det er, man må tage med hjem.

- En tommelfingerregel er, at man må tage det med hjem, som ligger på jorden. Bare det ikke er pyntegrønt, siger skovfoged Kjeld Jensen fra Skov- og Naturstyrelsen i Odsherred.

Der er forskel på, om man færdes i en privat skov eller i en offentlig skov. Ifølge Kjels Jensen så er det vigtigt at huske, at man, i en privat skov, kun må gå på stierne. I en offentlig skov kan man sagtens bevæge sig ind mellem træerne og samle pynt fra skovbunden. Men kun det der ligger løst.

- Man må ikke begynde at fælde sit eget juletræ eller klippe grangrene ned fra træerne, siger Kjeld Jensen. Derimod må man gerne klippe grene fra løvtræer, der er mere end ti meter høje. Men vel og mærke kun i offentlige skove.

Man skal også tænke på, hvor meget man slæber med hjem.

- Man må tage det pynt med hjem, som kan ligge i en almindelig plasticpose, lyder det fra Kjeld Jensen.