Autister frataget terapi

To autistiske piger er på grund af kommunesammenlægning frataget ergoterapi. Terapi, der ellers skulle hjælpe dem til at klare sig selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nadia på 14 og Christina på 12 er forvist til rullebræt og terapibold derhjemme. Indtil kommunesammenlægningen fik de ellers kommunens støtte til professionel hjælp af en ergoterapeut, men den hjælp er nu slut.

Den nye Næstved kommune har sparet hjælpen væk.

- Det er få måneder siden at hjælpen ophørte, men allerede nu kan vi se, at de ikke kan ting, som de kunne før. Før kunne Nadia selv gå på toilettet og skulle bare have hjælp til at få bukser på. Nu kan hun slet ikke gå på toilettet selv mere, siger pigernes mor, Ulla Andersen.

Ergoterapeuten mener ligesom familien at terapien er nødvendig, men da familien ikke har råd til selv at betale må de to piger nu undvære den professionelle hjælp. Rent juridisk har kommunen dog sit på det tørre.

- Ifølge loven er vi ikke forpligtet til at tilbyde ergoterapi. Det gjorde man så alligevel i den kommune, pigerne boede i før, men det har man så valgt ikke at tilbyde i den nye Næsteved kommune, siger Thomas Carlsen, der er vicedirektør i Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved kommune.

Lovgivningen er dog så uklar, at kommunen faktisk ikke er helt sikre på, om de rent faktisk har pligt til at tilbyde ergoterapi. Derfor har forvaltningen nu spurgt socialministeriet om, hvordan loven rent praktisk skal fortolkes.

Imens kommunen venter på svar, må familien så klare sig selv.

Hvis pigerne havde været i familiepleje havde historien været en anden.

Så overtager kommunen nemlig forsørgerpligten og dækket udgifter til for eksempel briller, tandlæge og altså også ergoterapeut.

- Vi føler ikke det er retfærdigt, at vi ikke kan få hjælp bare fordi vi selv tager os af vores børn, siger Ulla Andersen.