Alarmcentralen skal have hjælp

Formanden for Region Sjælland vil have ændret alarmsystemet, så politiet ikke længere skal bestemme, om der skal sendes en ambulance afsted eller ej. Det skal en læge eller sygeplejerske i stedet tage stilling til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For regionsformanden er det helt klart at alarmsystemet skal laves om.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man tilknytter sundhedsfagligt personale mere direkte, så kan det blive bedre end i dag, det er ren logik, siger formand for Region Sjælland, Kristian Ebbensgaard, Venstre

Alligevel venter Region Sjælland på svar fra Sundhedsstyrelsen om de mener, at læger og sygeplejersker på vagtcentralen er en god ide. Det kommer til nytår. Politiet er klar til et forsøg med sundhedspersonale.

- Min generelle erfaring er, at samarbejde forbedrer resultatet og jeg kunne forestille mig, at det vil øge kvaliteten for borgerne, som skal modtage tilbuddet, siger Erik Johansen, politiinspektør ved Sydsjælland og Lolland Falsters Politi.

Det tilbud ville en kvinde fra Korsør gerne have haft. Vi fortalte i går, at politiet ikke mente, at hun havde brug for en ambulance, selvom hun blev ved med at besvime. En læge bad hende straks tage på hospitalet.

- Jeg tror, at man vil have færre af sådan nogle situationer, hvis man har lettere adgang til sundhedsfagligt personale til visitering, siger Kristian Ebbensgaard.

Formanden foreslår helt konkret, at betjenten på alarmcentralen skal have mulighed for at sende opkaldet videre til en læge eller sygeplejerske, som kan vurdere om personen har brug for en ambulance eller en akutbil. Hvornår det kan ske vil han dog ikke love.

- Jeg håber da, at vi inden årets udgang har et forslag til, hvordan det kan lade sig gøre, men hvornår det kan blive realiseret, det må vi se på, siger Kristian Ebbensgaard.

I Norge har man indført sundhedspersonale i vagtcentralen og her redder man 25% af patienterne med hjertestop. I Danmark er det kun 6%, der overlever.


Nyhedsoverblik