3 politistationer på Lolland-Falster lukkes

Nærpolitistationerne i Stubbekøbing, Nørre-Alslev og Nysted skal lukkes. Alt for få bruger dem, og politiet vil hellere bruge pengene på forebyggende arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvbetjening og digitalisering har gjort behovet for små enheder som nærpolitiekspeditioner meget lille. Det har Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi taget konsekvensen af og lukker nu 3 af slagsen i Stubbekøbing, Nørre-Alslev og Nysted.. Til gengæld styrkes det  forebyggende arbejde, skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

Gennem analyser foretaget over en længere periode har Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi undersøgt, hvor mange borgerhenvendelser de eksisterende nær- og landpolitiekspeditioner rundt om i politikredsen får. Det har vist sig, at antallet af henvendelser i ekspeditionerne er faldet drastisk de seneste år.

Det skyldes blandt andet, at en lang række af de opgaver, som politiet tidligere har varetaget, er overgået til kommunerne og Skat. Samtidig har borgerne i stadigt stigende grad fået langt bedre muligheder for at betjene sig selv telefonisk og digitalt.

Under 12 borgere om ugen

Tidligere på året blev nærpolitistationer i henholdsvis Faxe og Næstved Kommune nedlagt. På samme måde er det nu besluttet også at nedlægge de 3 nærpolitiekspeditioner i Stubbekøbing, Nørre-Alslev og Nysted. Analysen af de 3 nærstationer viser, at i gennemsnit mindre end 12 borgere om ugen retter henvendelse på disse stationer.

Herefter vil politibetjeningen af Guldborgsund Kommune sker fra Lokalpolitiet i Nykøbing Falster og fra nærpolitistationen i Sakskøbing.

Kompetencerne samles

Sideløbende med analysen af borgerhenvendelser, er der desuden lavet en omfattende undersøgelse af politikredsens forebyggende arbejde, som for en del også udføres af nær- og landpolitibetjente.

Undersøgelsen viser, at der er behov for at samle kompetencerne og styrke det forebyggende arbejde yderligere. Det betyder blandt andet, at der med lukningen af de 3 nær- og landpolitistationer bliver etableret en decideret forebyggelsesorganisation, der skal arbejde projekt- og problemorienteret.

- Nedlæggelsen af nær- og landpolitiekspeditionerne i Guldborgsund Kommune er sund fornuft. Det giver ikke længere mening at opretholde dem - hverken økonomisk eller servicemæssigt. I stedet koncentrerer vi kompetencerne og styrker vores præventive indsats, siger politidirektør Lene Frank.

-  Vi har fuld forståelse for og anerkender, at borgerne gerne vil have synligt politi. Og derfor er det vigtigt at understrege, at vi vil være mindst lige så synlige, som vi hele tiden har været. Og vi kommer selvfølgelig, når borgerne akut har brug for os - mindst lige så hurtigt, som vi hele tiden har været, siger Lene Frank, der understreger, at politiets udrykninger til hastende opgaver intet har med nærpolitistationernes arbejde at gøre.

Nedlæggelsen af de 3 nærpolitistationer vil ske med udgangen af året.