Hver tredje time skal Sophia have saltvandsmaske og pep-maske, der skal hjælpe hende med bedre at trække vejret og løsne slim i lungerne.
- Jeg ved, det hjælper, og så er det okay at give hende det, men når hun er virkelig ked af det og ikke vil, så gør det bare ondt i hjertet, fordi det er næsten et overgreb, når man skal holde hende fast, siger Cecilie Roland, der er mor til tre måneder gamle Sophia.
Siden Sophia blev født, har hun været syg og indlagt flere gange - senest med RS-virus (respiratorisk syncytialvirus) der er en luftvejsinfektion, som rammer små børn og gør, at de får svært ved selv at trække vejret.
Iltmaske og sondemad
Under indlæggelsen lå hun med iltmaske og fik sondemad, da hun var for dårlig til selv at spise. Og på et tidspunkt blev det så kritisk, at Nykøbing Falster Sygehus var i dialog med Rigshospitalet om muligheden for at få hende overflyttet dertil og lagt i respirator.
- Hun kunne slet ikke bevæge sig, hun lå helt stille, og nogen gange havde hun lige overskud til at vågne og smile, og så kunne man bare tænke, hvor er det bare synd, det sad så hårdt på hende, det var benhårdt, det var benhårdt.
Fokus på børnene
Under sin graviditet har Cecilie Roland spist kød med et alarmerende højt indhold af det sundhedsskadelige stof PFOS, hvilket både kan have påvirket hendes eget og sin nyfødte datters helbred.
Arbejdsmedicinsk Klinik i Holbæk følger de personer, der har spist kød med PFOS fra Korsør Natur- og Kogræsserforening, og her er der særligt fokus på børnene.
Prøver fra ti børn har vist forhøjede lever- nyrer eller kolesteroltal, og de er derfor blevet indkaldt til yderligere undersøgelser hos en børnelæge:
- Dels fordi der er tale om børn, og man gerne vil være ekstra omhyggelige, og dels fordi der er nogle af børnene, der har forløb hos børneafdelingen eller tidligere har haft sygdomme, så har vi valgt i samråd med børnelægerne, at de her ti børn skal indkaldes til en samtale, har Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus tidligere udtalt til TV2 ØST.
Undersøges for immundefekt
Også Cecilie Rolands datter på to år er blevet indkaldt til undersøgelser for immundefekt, da hun ofte er syg og har været indlagt på hospitalet adskillige gange.
Cecilie Roland er overbevist om, at det er det skadelig stof PFOS, der har påvirket begge døtres immunforsvar:
- Jeg synes, det står klart, jeg er slet ikke i tvivl, der er noget med de pigers immunforsvar, og det er vi heldigvis ved at få udredt, siger hun.
Ifølge professor i toksikologi på Københavns Universitet Lisbeth Knudsen kan man ikke med sikkerhed sige, at der er en sammenhæng mellem børnenes mange sygdomme og PFOS, men det er sandsynligt:
- Jeg vil i hvert fald sige, at det kan absolut ikke udelukkes, men når vi kommer ned på det individuelle plan, så er det meget svært at sige, at det lige er det, for der er jo andre faktorer, der kan spille ind, fastslår hun.
Få muligheder for hjælp
Begge Cecilie Rolands døtre skal nu have taget blodprøver, der skal vise, om de har en immundefekt. Men hvis det viser sig, at det er tilfældet, så er der ikke meget, lægerne kan stille op.
- Det er hjernedødt hårdt, men vi bliver nødt til at se lyset for enden af tunnelen, at det kun bliver bedre, for det kan næsten ikke blive værre, og så håber vi bare på, at de vokser sig fra det, siger Cecilie Roland.
I alt er 187 personer blevet testet for PFOS og af dem har 118 personer et forhøjet indhold af det skadelige stof i kroppen.