Ordblindeforeningen: Jo før man gør noget, jo mindre bliver problemet

Har man en mistanke om, at ens barn er ordblind eller er man i tvivl, så er der nogle tegn, man kan kigge efter, lyder det fra Ordblindeforeningen.

Tema: Ordblinde lades i stikken uden hjælpemidler
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag kunne TV ØST berette om 16-årige Oliver Boyesen fra Nykøbing, som ikke blev testet for ordblindhed i folkeskolen, selvom lærerne havde en mistanke om det.

Konsekvenserne er, at Oliver Boyesen er kommet bagud med at læse og skrive i forhold til sine jævnaldrende. 

Ordblindhed er en funktionsnedsættelse, der har store konsekvenser for håndtering af skriftsproget og kan derfor opleves som et stort handicap. 

quote Det, man kan se efter hos sit barn, er, om der er problemer med udtalelsen af ord, lyde og endelser

Christian Bock, næstformand i Ordblindeforeningen

Hvis man ved, hvad man skal kigge efter, kan man dog som forælder opdage ordblindhed hos sit barn i god tid.

- Det, man kan se efter hos sit barn, er, om der er problemer med udtalelsen af ord, lyde og endelser. Det kan også være, at barnet har svært ved at lære navne, siger Christian Bock, næstformand i Ordblindeforeningen.

Hvis man kan nikke genkendende til nogle af disse tegn, kan man gøre krav på en risikotest eller en udredning af sit barn. Fra efteråret 2016 blev det muligt at bede om en risikotest for ordblindhed i 0.- og 1. klasse. Derudover har man krav på en udredning af sit barn fra 4. klasse.   

Ordblindhed er arveligt

Næstformanden kan desuden oplyse, at ordblindhed er cirka 60 procent arveligt. Derfor er det en god idé at være opmærksom, hvis man selv eller ens partner er ordblind.

quote Der er også nogle børn, hvor det tager lidt længere tid at lære det hele, som egentlig ikke er ordblinde, men derfor er det stadig vigtigt at få det undersøgt

Christian Bock, næstformand i Ordblindeforeningen

- Det kan være, at man som ordblind forælder oplever, at ens barn har de samme udfordringer, som man selv havde som barn. Det kan i hvert fald være en god indikator for, at der er noget, man skal være opmærksom på, siger Christian Bock.

- Der er også nogle børn, hvor det tager lidt længere tid at lære det hele, som ikke behøver at være ordblinde, men derfor er det stadig vigtigt at få det undersøgt. Jo før man gør noget, jo mindre bliver problemet, lyder opfordringen fra næstformanden.

10 RÅD TIL FORÆLDRE MED ORDBLINDE BØRN