Vil opføre ny bydel - men byråd er splittet

Det snævrest mulige flertal i byrådet i Odsherred sagde tirsdag aften ja til at gå videre med planerne om et kæmpe byggeprojekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planer om byggeri for millioner – en helt ny bydel – plejer at udløse bred politisk jubel, men ikke i Odsherred. Tværtimod. 

Et splittet byråd kastede sig ud i en indædt debat om den lokalplan, der skal gøre det muligt at bygge helt op til 450 boliger og et friplejehjem i den østlige del af Nykøbing Sjælland.

quote Det bliver et bombastisk byggeri helt ude af trit med byen.

Felex Pedersen (S), byrådsmedlem, Odsherred Kommune

- Jeg er meget positiv. Når der kommer en investor med et projekt, som det her, så burde ethvert byråd stå med tårer i øjnene og sige ja tak. Det er ambitiøst og grundigt. Det er et projekt, der vil udvikle vores samfund, sagde Thomas Nicolaisen (R).

Felex Pedersen (S) havde absolut ikke taknemmelige tårer i øjnene ved udsigt til friplejehjem.

Læs også
Første boliger klar i ny bydel
Læs også
Første boliger klar i ny bydel

- Det er ikke en blomst, der er groet i den socialdemokratiske have. Et friplejehjem med 110 pladser vil presse de kommunale plejecentre. Der mangler hænder i plejesektoren, og vi risikerer at måtte lukke kommunale plejecentre, lød det fra socialdemokraten.

Befolkningen kan vokse med 10 procent

I alt omfatter planen 380-450 boliger, et friplejehjem på fire etager med 110 pladser og et område med seniorboliger i flere etager nærmest ved baneområdet. 

Hvis hele byggeriet bliver en realitet, kommer den nye bydel til at rumme mellem 570 og 675 beboere, skriver forvaltningen i sin gennemgang af sagen. Det svarer til, at befolkningen i Nykøbing Sjælland vokser med godt 10 procent. Byen har i dag cirka 5.300 indbyggere.

Området ligger mellem stationen, Østerlyngvej, Kingosvej og Østervangshaven.
Området ligger mellem stationen, Østerlyngvej, Kingosvej og Østervangshaven. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

En stor del af bebyggelsen kommer til at være rækkehuse placeret i klynger omkring fællesarealerne. Netop planerne om friplejehjem og seniorboliger splittede byrådet.

- Man vil pludselig give tilladelse til et bygge i fire etager. Det bliver et bombastisk byggeri helt ude af trit med byen. Og vi har allerede mange ældreboliger i Nykøbing, så vi så hellere, at man i højere grad satsede på at tiltrække børnefamilier, fastslog Felex Pedersen (S).

Bekymring for stormflod

Julie Jacobsen (DF) skældte ud på modstanderne af projektet.

- Der kommer en ejendomsinvestor med et godt projekt. Og så hagler man det ned på grund af et friplejehjem. Det synes jeg er skammeligt, sagde hun.

Rækkehusene bliver bygget i træ med grønne kiler mellem husene.
Rækkehusene bliver bygget i træ med grønne kiler mellem husene. Foto: Tegning: Lind ApS

Området ligger lavt, men det er beskyttet af Ringholm-diget. Forvaltningen skriver dog, at det ikke er tilstrækkeligt til at beskytte mod stormflod, derfor skal diget forhøjes. Husene skal også bygges med højere sokler. En række politikere var bekymrede over placeringen.

- Placeringen strider imod alt det, vi kæmper for. Det er et lavtliggende område med risiko for oversvømmelse. Vi kan ikke placere ældre mennesker i et område med den risiko. Det her er ikke udvikling, det er afvikling af vores natur, fastslog Amalie Petersen (EL).

13 for og 12 imod

Bebyggelsen kommer til at bestå af privatudlejning, almene lejeboliger samt ejer- og andelsboliger. Planen er, at bebyggelsen skal opføres i etaper over en periode på tre-fem år.

- Jeg synes, at et plejecenter, der ligger bynært og med meget kort afstand til stationen, virker ganske fornuftigt og helt oplagt, sagde borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred).

Borgmester Karina Vincentz stemte for planerne om en ny bydel.
Borgmester Karina Vincentz stemte for planerne om en ny bydel. Foto: Odsherred Kommune

- Det er godt tænkt sammen med ældreboliger, seniorbofællesskab og familieboliger. Det, synes jeg, lyder som et rigtig spændende forslag, tilføjede hun.

Efter en maraton-debat sagde Venstre, Nyt Odsherred, Radikale, Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Frit Borgerligt fællesskab – i alt 13 – ja. 12 medlemmer stemte nej. Det var Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Læs også
Byggeri til flere millioner kroner bliver forsinket - målte højden forkert
Læs også
Byggeri til flere millioner kroner bliver forsinket - målte højden forkert

Nu skal kommunen i gang med at lave en lokalplan for området, der efterfølgende skal ud i offentlig høring.

Det er ejendomsselskabet Lind ApS, der foreslår det omfattende byggeprojekt. Bag selskabet er investoren Bjarke Christiansen. Han har tidligere stået bag opførelsen af to boligejendomme på Amager i København, skriver netmediet Ejendomswatch.


Nyhedsoverblik