Unikt møntfund begejstrer på Nationalmuseet

En amatørarkæolog har gjort et særdeles sjældent fund i Vindekilde i Odsherred, og på Nationalmuseet jubler de over fundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Amatørarkæolog har fundet en uhyre sjælden mønt ved Vindekilde i Odsherred. Mønten er en norsk søsling fra middelalderen og kendes kun i omkring 10 eksemplarer i hele Skandinavien, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

- Sikke en underlig søsling! dét var Line Bjergs første tanke, da hun fik en lille, undselig mønt fra Odsherred ind til danefæbehandling – en såkaldt søsling, hvis navn refererer til møntens værdi.

Line Bjerg er museumsinspektør på Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, og mønten var ikke en af de sædvanlige Frederik d. 1.-søslinge, som ofte dukker op i Danmark. Dens motiv var anderledes, og den var ældre; udmøntet i Norge i Kong Hans’ regeringstid fra 1481 til 1512.

Sjælden mønt

Selv om mønten var både bulet og slidt, vidste Line Bjerg med det samme, at den var sjælden, og et par opslag i bøger og snak med kollegaer bekræftede kun hendes mistanke:

- Her på Nationalmuseet har vi kun én Kong Hans-søsling fra Norge i forvejen, og den kom ind i vores samling i 1700-tallet. Så vidt vi ved, er der kun omtrent 10 kendte eksemplarer i hele Skandinavien og dermed højest sandsynligt i hele verden. Og så er det den første, der er fundet med detektor nogensinde – det er simpelthen et helt unikt fund, siger Line Bjerg.

Slaraffenland for metaldetektorer

Manden, der førte sin metaldetektor i den helt rigtige retning, er en lokal amatørarkæolog ved navn Per Lars Christiansen. Han er formand for Odsherred Detektorforening og fandt mønten i den lille landsby Vindekilde.

Helt indtil 2009 var der faktisk ingen fund fra Vindekilde-området, fortæller Arne Hedegaard Andersen, som er museumsinspektør på Museum Vestsjælland. Men da Odsherred Detektorforening begyndte at afsøge området, viste den lille landsby sig at være lidt af et slaraffenland for metaldetektorer:

- Et af de første fund var et flot, trefliget spænde fra vikingetiden, men efterfølgende er der især fundet mange mønter fra middelalderen. En del af mønterne er mere ”almindelige” i Danmark, for eksempel borgerkrigsmønter, men engang imellem dukker der en sjældenhed som den her søsling op, siger Arne Hedegaard Andersen.

Artikel vil afsløre mere

Faktisk er den lille, norske søsling så sjælden, at vores viden om den er temmelig begrænset. Den er slået i Bergen engang under Kong Hans, men vi kender ikke dens eksakte købekraft, ligesom vi heller ikke ved, hvorfor den mon endte i Odsherred.

Dog viser helt nye stempelstudier, at både den nyfundne søsling og de andre eksemplarer, man kender til, stammer fra samme stempel. Og dét peger på, at det nok har været en forholdsvis lille udmøntning - hvilket gør mønten endnu mere sjælden, fortæller Line Bjerg.

- Søslingen er faktisk så usædvanlig og har vakt så meget begejstring hos os, at vi vil skrive en artikel om den til et fagblad for mønteksperter. Så forhåbentlig finder vi ud af mere, når vi begynder at undersøge den nærmere, siger hun.

Overraskende fund

Den nye søsling og amatørarkæologernes mange andre fund i Vindekilde har også givet ny viden om lokalområdet til Museum Vestsjælland, fortæller Arne Hedegaard Andersen:

- De mange fund er utroligt overraskende, og de har helt bestemt betydet, at vi betragter Vindekilde med andre øjne. Landsbyen må have spillet en særlig rolle, måske på grund af dens placering tæt på vandet og Dragsholm Slot, siger han og tilføjer, at amatørarkæologerne stadig undersøger arealerne omkring Vindekilde.

Så hvem ved, hvad der ellers dukker op? Kong Hans-søslingen kan ses i Nationalmuseets nye danefæudstilling, som åbner i slutningen af januar 2014.