Unge på arbejdsmarkedet kender ikke deres rettigheder - nu hjælper Jobpatruljen

Mange unge kender ikke deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Det hjælper Jobpatruljen med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når det meste af Danmark går på sommerferie, så er der mange unge, der går i gang med at arbejde.

Men mange unge kender ikke til deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Derfor rykker 50 frivillige fra Jobpatruljen ud hver sommer til de unge og deres arbejdsgivere. 

quote Vi ser tit, at folk ikke får løn under deres oplæringsvagter, løn under sygdom eller de selv skal finde en afløser, når de bliver syge

Christine Bruun, koordinator hos Jobpatruljen

Det er fagforeningerne 3F og HK, der står bag initiativet. De oplever, at forholdene år for år bliver bedre for medarbejderne, men der er klart plads til forbedring.

- Vi ser tit, at folk ikke får løn under deres oplæringsvagter, løn under sygdom, eller de selv skal finde en afløser, når de bliver syge. Det kan også være, at folk ikke har en ansættelseskontrakt og ikke får den rigtige løn i forhold til deres overenskomst, siger Christine Bruun, koordinator hos Jobpatruljen på Sjælland.

Og selvom Jobpatruljen har været i gang i flere år, så er der altså stadig et behov.

- Hver sommer er der nogle nye, der får deres første job, så det her er en måde at oplyse dem om, hvordan reglerne rent faktisk er, siger Christine Bruun.

Unge har ret til løn under sygdom

I denne uge og næste uge lægger jobpatruljen vejen forbi i flere byer på Sjælland, Lolland og Falster. 

Mandag fik blandt andet Nykøbing Sjælland og Rørvig besøg, hvor der blev talt arbejdstider og løn under sygdom. 

Læs også
Jobpatrulje med klart budskab: Teenagere har også brug for en fagforening
Læs også
Jobpatrulje med klart budskab: Teenagere har også brug for en fagforening

I 2021 oplevede mere end halvdelen af de adspurgte fritidsjobbere, at de ikke fik løn under sygdom, selvom de var berettigede til det, og det er netop derfor, fagforeningerne går på gaden.

I Geppels legetøj i Nykøbing Sjælland er der helt styr på forholdene for medarbejderne, men 16-årige Emilie Jensen har oplevet at have et job, hvor det ikke var sådan.

- Jeg synes, at det er godt. Jeg har arbejdet et sted, hvor der ikke var styr på tingene. Jeg kendte ikke mine rettigheder, jeg var 13 år gammel. Hvis de var kommet sådan et sted, så ville jeg synes, at det var rart. Når folk sagde noget, gjorde man det bare, fordi man ikke havde så godt styr på tingene, siger Emilie Jensen fra Nakke.

Emilie Jensen arbejder under ordnede forhold hos legetøjsbutikken Geppels i Nykøbing Sjælland, men hun er glad for jobpatruljens arbejde.
Emilie Jensen arbejder under ordnede forhold hos legetøjsbutikken Geppels i Nykøbing Sjælland, men hun er glad for jobpatruljens arbejde. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST