¨

Selvom beslutningen er taget: Borgere afleverer 1.355 underskrifter mod biogasanlæg

Byrådssalen var fuld af borgere fra Vig, der er imod et kommende biogasanlæg ved byen. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST (Arkivfoto)

Selvom lokalplanen er vedtaget, fortsætter en gruppe borgere med at protestere over et kommende biogasanlæg i Vig.

Byrådet får en sang // Så’n en med bio-klang // Indholdet – noget gylle // Kun de få vil hylde

Sådan lød det fra en stor gruppe borgere, der tirsdag aften var mødt op til byrådsmøde i Højby i Odsherred Kommune for at protestere over planerne om et kommende biogasanlæg i Vig.

Vi er bekymrede for, at der bliver lugtgener, selvom man fra politisk side siger, at det er der ikke

Jørgen Preuss, næstformand, Vig Familieby

Sammen med protestsangen afleverede borgerne fra initiativgruppen Biogas i Vig – Nej tak 1.355 underskrifter til borgmester Thomas Adelskov (S) – på trods af, at biogasanlægget slet ikke var på dagsordenen.

- Vi er bekymrede for, at der bliver lugtgener, selvom man fra politisk side siger, at det er der ikke. Vi kan jo høre mange andre steder fra, at sådan et anlæg aldrig bliver helt tæt, siger Jørgen Preuss, der er næstformand i Vig Familieby, til TV ØST.

- Vi er også nervøse for den voldsomme trafik, der bliver.

Artiklen fortsætter under billederne...

  Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Borgerne havde taget en protestsang med i dag. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Giver ikke op

Lokalplanen for biogasanlægget tæt ved Vig by blev vedtaget i slutningen af juni 2017. Men borgerne i lokalområdet har altså ikke tænkt sig at stoppe protesterne, selvom det er lang tid siden, at den offentlige høring løb ud.

- Vi håber på at få politikerne i tale og få dem til at forstå, at tingene har forandret sig temmelig meget, fra dengang, man lavede lokalplanen, og så til nu, siger Jørgen Preuss.

Artiklen fortsætter under billedet...

Byrådssalen i Højby var stuvende fuld tirsdag aften. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Men det er jo besluttet. Er I ikke lidt sent ude?

- Jo, men man kan sige, at der var rigtig mange borgere – mig selv inklusiv – der aldrig opdagede det, dengang der var indkaldt til møde om biogasanlægget og lokalplanen. Det var først i sommer, at der var mange, der opdagede, at lokalplanen var vedtaget. Jeg føler, at det er lavet lidt i hemmelighed, siger næstformanden.

Det var først i sommer, at der var mange, der opdagede, at lokalplanen var vedtaget. Jeg føler, at det er lavet lidt i hemmelighed

Jørgen Preuss, næstformand, Vig Familieby

Borgmester: Planerne bliver ikke ændret

Men spørger man borgmester Thomas Adelskov, har borgerne haft rig mulighed for at give deres mening til kende tidligere.

- Vi har gjort meget fra kommunen for at informere borgerne i området. Vi inviterede naboerne ned for at se et tilsvarende biogasanlæg i Solrød. Det var der vist 18, der tog imod, sagde borgmesteren til Sjællandske i weekenden og påpegede samtidig vigtigheden af biogasanlægget i forhold til kommunens klimamål.

- Et biogasanlæg vil være et led i den grønne omstilling, som Odsherred også skal bidrage til. Anlægget vil opfylde halvdelen af vores målsætning om at nedbringe CO2-udledningen, sagde han.

Den 7. februar er der borgermøde i Vig Forsamlingshus om det kommende biogasanlæg.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App