¨

Sclerosepatient i klemme i systemet

Foto: TV ØST

For hver dag der går bliver Jan Skødsbæk mere invalideret af daglige krampeanfald. I stedet for hjælp er han gennem fire år blevet kastebold i det offentlige system.

Jan Skødsbæk er dagligt plaget af mange krampeanfald.

- De kan vare fra alt mellem to sekunder og til et minut, og hvor man i mit tilfælde nærmest er ved at falde af kørestolen, siger Jan Skødsbæk.

Han lider sclerose, der angriber centralnervesystemet og nedbryder kroppens funktioner. I fire år har han kæmpet for at få en speciel fodcykel, der ifølge lægerne kan afhjælpe hans mange kramper.

- En fodcykel vil kunne give mig en betydelig bedre hverdag, der hænger sammen. Den vil kunne give mig et bedre arbejdsliv. Jeg vil kunne få en god nattesøvn, og jeg vil kunne komme ned i medicin, siger han.

Men cyklen er et behandlingsmiddel. Det har Odsherred Kommune fået medhold i af ankestyrelsen, og derfor ligger sagen nu hos Region Sjælland. Men de skubbet sagen tilbage til kommunen.

- Det har været yderst frustrerende. Jeg ved ikke hvem, jeg skal gå til. Jeg sidder med en cirkel, der er sluttet, hvor den ene siger, at det er en behandlingsredskab, og den anden siger, at det er et forbrugsgode, og den tredje siger, at det er et hjælpemiddel, siger Jan Skødsbæk.

Hos Scleroseforeningen bakker de Jan Skødsbæk op.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, at det skulle tage så lang tid for at kunne finde ud af, hvem der har pligten til at yde ham der her form for behandlingsredskab, som der er tale om. Selvom det ikke kommunen måske i det her tilfælde, der skal yde ham det eller låne det, så skal de hjælpe ham videre med sagen, siger Bente Rötting, der er ledende socialrådgiver i Scleroseforeningen.

Odsherred Kommune vil nu forsøge at hjælpe ham videre.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi kan støtte borgeren med noget mere rådgivning, så vil vi selvfølgelig gøre det, siger Michael Kjeldgaard (A), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Odsherred Kommune.

02:18 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App