Restaurant brændt ned til grunden - øjenvidne fløj flere meter gennem luften

Mandag morgen stod Restaurant Strandlyst i Vig i flammer. Det var en af de nærmeste naboer, der opdagede branden og fik slået alarm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Restaurant Strandlyst og Café på Lyngvej ved Høve Strand nær Vig brændte mandag morgen ned til grunden.

Den nærmeste nabo var ikke hjemme, da huset brød i brand, men det var til gengæld Maria Hansen, der bor i huset ved siden af naboen.  

- Jeg vågnede ved, at der lugtede af røg og brand inde i vores eget hus, fordi vi havde vinduet åbent, fortæller Maria Hansen til TV2 ØST.

quote Der var rimelig høje flammer, men kun i det ene hjørne af restauranten. Så jeg ringede 112 og kom meget hurtigt i nogle bukser og en jakke

Maria Hansen, nabo

I første omgang troede Maria Hansen, at der var ild i hendes eget hus, så hun tjekkede alle rum igennem. Derefter løb hun ud i haven og opdagede her til sin store forskrækkelse, at det var restauranten, der brændte.

- Der var rimelig høje flammer, men kun i det ene hjørne af restauranten. Så jeg ringede 112 og kom meget hurtigt i nogle bukser og en jakke, fortæller hun.

Med alarmcentralen i røret hastede hun hen for at vække ejeren af restauranten, der bor i en lejlighed lige bag ved restauranten. Ejeren var på dette tidspunkt dog allerede selv blevet vækket af branden og løb Maria Hansen i møde.  

- Vi snakker lige hurtigt sammen, og så løber han op for at hente nogle ting i sin lejlighed. Jeg stiller mig så et sted, hvor jeg kan kigge op til ham, og jeg kan følge branden. Men det går så stærkt, at inden for 10 minutter er der brand i alt – der er flammer over det hele, fortæller hun.  

Artiklen fortsætter under billederne.

Det er ganske få ting, som branden ikke har ødelagt fuldstændigt.
Det er ganske få ting, som branden ikke har ødelagt fuldstændigt. Foto: Michael Johannessen

Fløj flere meter gennem luften 

Maria Hansens 13-årige søn var på dette tidspunkt også vågnet og stod sammen med sin mor og ventede på, at brandvæsenet skulle komme. Hun fik ham dog hurtigt sendt retur til deres hjem igen, da hun ikke følte sig tryg ved de høje flammer, der stod op fra den overtændte bygning.  

- Jeg siger til ham, at han skal løbe tilbage. Det buldrer og knitrer så voldsomt, og man har fornemmelsen af, at lige om lidt så ryger et eller andet. Så det når jeg lige at sige til ham, og så vender jeg mig om for selv at løbe, og så bliver jeg blæst fem til syv meter gennem luften. Der kommer simpelthen så voldsom en eksplosion derovre fra, fortæller Maria Hansen.  

- Jeg har slået mine knæ og min hånd lidt, men det er ingenting. Det er virkelig billigt sluppet, siger hun. 

quote Så vender jeg mig om for selv at løbe, og så bliver jeg blæst fem til syv meter gennem luften

Maria Hansen, nabo

Flammerne kunne ses fra lang afstand

Inden for et kvarter ankommer brandvæsenet, men på dette tidspunkt havde flammerne opslugt bygningen, og de stod 10 til 15 meter op i luften.  

Den nabo, der ikke var hjemme, befandt sig på dette tidspunkt i et sommerhus i Lumsås cirka 10 kilometer derfra – og herfra kunne han se de høje flammer.

- Min nabo (Maria Hansen, red.) ringede til mig klokken seks i morges og sagde, at jeg skulle skynde mig hjem, fordi restauranten brændte. Så jeg fór op og var på vej ud i bilen – og derfra kunne jeg se flammerne. Så høje flammer var der, fortæller Steen Olesen, der har et VVS-firma i den bygning, der ligger lige ved siden af restauranten.

Branden fik lynhurtigt så godt fat i træværket i restauranten, at brandvæsenet måtte opgive at redde bygningen.  

- Den styrtede sammen under branden, og brandvæsenet kunne derfor desværre ikke gøre andet end at lave en kontrolleret nedbrænding af den – den stod simpelthen ikke til at redde, fortæller Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det eneste, de prøver at redde på det her tidspunkt, er den bygning, som ejeren bor i. Og det er også det eneste, der står tilbage nu, fortæller Maria Hansen.  

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Michael Johannessen
 
  Foto: Michael Johannessen

Restauranten var et stort samlingssted

Ifølge Maria Hansen var Restaurant Strandlyst og Café et samlingssted for rigtig mange mennesker, og derfor er det også umådeligt trist, at den nu er brændt ned til grunden.   

- Man er jo enormt ked af, at sådan et dejligt sted er forsvundet. Strandlyst var et samlingssted for rigtig mange mennesker, og når sommerhusejere kom om fredagen, så skulle de altid lige hen at have en fredagsøl, når de landede i deres sommerhuse.  

Beredskabsstyrelsen assisterer brandvæsnet med blandt andet brandfolk og redningskran.

Politiet skal nu undersøge, hvad der er årsag til branden - det er endnu uvist.

TV2 ØST har været i kontakt med ejeren af restauranten, men han er så berørt af situationen, at han ikke har yderligere kommentarer.