Rensningsanlæg tager helt ny teknik i brug - hun vil omdanne skadeligt slam til råstoffer

Et nyt anlæg på Odsherred Forsynings rensningsanlæg i Fårevejle skal sætte en stopper for at sprede miljøskadelig slam på markerne. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være slut med at betale for at få spredt potentielt forurenende slam på markerne.  

Sådan lyder meldingen fra Odsherred Forsyning, der nu har fået grønt lys til et større industrianlæg, der skal omdanne 800 ton slam om året til såkaldt biokoks, der kan sælges videre. 

Det oplyser selskabet til TV2 ØST. 

Der er tale om det første anlæg af sin slags i verden, der forarbejder slammet fra rensningsanlægget til et produkt, der kan sælges videre. 

- Vi betaler mange penge i dag for at komme af med slammet på landbrugsjord – og det er ærgerligt, når det samtidig ikke er godt for miljøet. I princippet betaler vi for at skade naturen, siger Fanny Villadsen, direktør i Odsherred Forsyning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rensningsanlægget i Fårevejle skal snart udvides med et nyt anlæg.
Rensningsanlægget i Fårevejle skal snart udvides med et nyt anlæg. Foto: Jesper Voldgaard

Betaler formue for at slippe for slam

Indtil for nylig har forsyningsselskabet årligt betalt op mod halvanden million kroner for at komme af med slammet. Den nye løsning er i første omgang på nogenlunde samme pris – men håbet er, at det på sigt kan ændre sig, når den nye koks bliver solgt. 

- Det her er et ret nyt produkt på markedet, som af virksomheder kan forarbejdes til mange ting. Det kan eksempelvis laves til gødning eller kul, alt efter hvilken proces, som det efterfølgende udsættes for, siger hun. 

Spildevandsslam har fra starten en konsistens, der kan sammenlignes med våd muldjord. Det er dybest set bundfald fra rensningsanlæg, og der er typisk både mikroplast, medicinrester og tungmetaller i slammet.  

Maskinen renser simpelt fortalt slammet, sorterer de skadelige stoffer fra, og slutresultatet er små hårde stykker koks, bestående af en række af de gødnings- og næringsstoffer, der er i bioslammet.  

- For os er det rigtig vigtigt, at vi som forsyningsselskab faktisk kan finde nye løsninger, der kan bidrage til at gøre hele branchen mere grøn. Det er vi rigtig stolte af, siger hun til TV2 ØST. 

Det nye anlæg skal efter planen bygges næste år på Fårevejle Rensningsanlæg. Det er selskabet AquaGreen, der har udviklet den nye løsning. 


Nyhedsoverblik