Rektor glæder sig over begrænset optag på populært gymnasium: - Det er en vigtig beslutning

Rektoren på Odsherred Gymnasium er glad for, at regionsrådet har lyttet og begrænset elevoptaget på Stenhus Gymnasium for at redde skolen i Odsherred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et faldende elevtal på ét gymnasium gør, at et andet gymnasium får begrænset deres optag af elever.

Det er konklusionen efter et regionsrådsmøde mandag, hvor et enigt råd altså besluttede at begrænse optaget på Stenhus Gymnasium i Holbæk med to klasser, fordi Odsherred Gymnasium kan se ind i en fremtid med faldende elevtal.

quote Det er en vigtig beslutning, for vi kan se frem til i de kommende år, at der er faldende elevtal

Niels-Peter Andersson, rektor, Odsherred Gymnasium

Og det glæder rektor Niels-Peter Andersson på Odsherred Gymnasium, at politikerne har handlet.

- Jeg tror, de har lyttet så meget, at de er blevet meget opmærksomme på den problemstilling, der kommer de næste fem-syv år frem. Og det er jeg sådan set glad for, lyder det fra rektoren.

- Det er den mulighed, de har haft for at kunne adressere problemstillingen. Det er jo ikke dem, der beslutter de økonomiske tilskud til skoler, det er Folketinget. Men regionsrådet har den mulighed her, og det er så den, de har taget sig.

Elevrådsformand: Invester i projekter i stedet

Men spørger man elevrådsformanden på Odsherred Gymnasium, Mathilde Petersen, så er det et lige lovlig drastisk skridt at tage.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man allerede fra starten slår hårdt ned og siger, I har ikke det frie valg til at vælge, hvor I vil gå henne. Selvfølgelig skal man gøre alt for at redde Odsherred Gymnasium, det går jeg også selv ind for, men jeg synes også, at man godt kunne prøve at investere i nogle projekter, som gør det mere attraktivt at gå på OG (Odsherred Gymnasium, red.), siger Mathilde Petersen.

Mathilde Petersen er elevrådsformand på Odsherred Gymnasium, og hun mener, at der i stedet skal investeres i projekter på gymnasiet.
Mathilde Petersen er elevrådsformand på Odsherred Gymnasium, og hun mener, at der i stedet skal investeres i projekter på gymnasiet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Det er svært, hvis man ikke har lige så mange penge som for eksempel Stenhus Gymnasium eller bare generelt de større gymnasier, for man får jo penge per elev, der søger ind på gymnasiet, og dermed har man jo ikke lige så store muligheder for at lave de her attraktive tilbud for eleverne. Og så vil jeg bare generelt sige, at i hele Odsherred er der også bare mangel på ungdomstilbud - steder, man kan gå hen efter skole og alle sådan nogle ting, lyder det fra elevrådsformanden.

Stenhus-rektor frarådede regionen mod beslutningen

Stenhus Gymnasium optager årligt 20-30 elever fra Odsherred Kommune ifølge Region Sjælland.

Det såkaldte kapacitetsloft, som regionsrådet besluttede, betyder, at Stenhus Gymnasium maksimalt må optage 392 elever – svarende til 14 klasser. Det er to klasser færre, end skolen ønsker.

Rektor for Stenhus Gymnasium Per Farbøl ønsker ikke at kommentere sagen yderligere overfor TV2 ØST, men i et høringssvar advarede han politikerne mod indgrebet.

Et klasseloft for Stenhus Gymnasium vil ikke tilføre elever til Odsherred Gymnasium. Det vil snarere føre til, at elever, der fravælger Odsherred Gymnasium, i stedet søger til gymnasierne i Roskilde. Dette vil være meget uheldigt, fordi det kan føre til, at endnu flere unge fra Odsherred kommune inspireres til at søge mod storbyen Roskilde, skriver rektor Per Farbøl.

quote Det kan blive så småt, så det er svært at opretholde den faglige udvikling

Niels-Peter Andersson, rektor, Odsherred Gymnasium

Men administrationen i Region Sjælland mener dog, at det vil have betydning for optaget på Odsherred Gymnasium. Administrationen vurderer, at et loft vil tilbageføre elever til Odsherred Gymnasium, som vil blive der, som de skriver i indstillingen til regionsrådet.

En symbolsk beslutning

På den korte bane har regionens beslutning ikke den store betydning for Odsherred Gymnasium, fortæller rektoren.

- Nu har det ikke så stor betydning. Der kan vi have en god skole, og vi har en god skole, og elever får nogle gode resultater. Men det er klart, at det kan blive så småt, så det er svært at opretholde den faglige udvikling. Og så kan det blive et problem, lyder det fra Niels-Peter Andersson.

Læs også
Enige politikere begrænser optag på gymnasium for at redde naboskole
Læs også
Enige politikere begrænser optag på gymnasium for at redde naboskole

Niels-Peter Andersson ser beslutningen som symbolsk, men også som et udtryk for at man er opmærksom på problemet.

- I praksis får den ikke nogen betydning, så ja, det er en symbolsk beslutning. Men det er en vigtig beslutning, for vi kan se frem til i de kommende år, at der er faldende elevtal, og derfor vil det være rigtig vigtigt at sikre, at der er uddannelsesinstitutioner i hele regionen.

Beslutningen om kapacitetsloft gælder i første omgang kun et år frem.


Nyhedsoverblik