Odsherred til kamp mod ulovlige skilte

I Odsherred Kommune er de trætte af ulovlige skilte. Derfor laver de en oplysningskampagne, så folk kan blive gjort opmærksom på, hvilke skilte der er lovlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Odsherred har de mange skilte. Og ikke allesammen er lovlige. Derfor har kommunen startet en oplysningskampagne for at gøre borgerne opmærksomme på, hvilke skilte der er lovlige.

- Vi tænker lidt, at det kan være ukendskab til lovgivningen, at folk ikke skilter rigtigt. Og det vil vi gerne hjælpe dem med, siger Kirsten Gyalokay, som er centerchef i Natur, Miljø og Trafik i Odsherred Kommune.

Kommunen får jævnligt klager omkring ulovlige skilte. Men det kniber med at have ressourcer til at prioritere ulovlige skilte. Derfor vil de i dialog med borgerne, så de kan blive gjort opmærksom på, hvis de har et ulovligt skilt.

- Vi får af og til klager, og så kan vi også se, at der er nogle lidt store reklamerende skilte i det åbne land. Og det er der regler for i Naturbeskyttelsesloven. Det må man ikke, siger Kirsten Gyalokay.

Når sommeren nærmer sig, kommer der også flere skilte - det vil også sige flere klager om ulovlige skilte.

- Det er noget, der fylder. Nu går vi jo ind i en aktiv periode, hvor folk kommer i deres sommerhus igen og der bliver behov for at skilte ved gårdbutikkerne og så videre. Så vi går ind i en periode, hvor vi kan få flere klager, siger Kirsten Gyalokay.

Kender ikke loven

Reglerne i forhold til skilte i det åbne landskab står i Naturbeskyttelsesloven. Skiltet må maks være 0,25 m2 stort og højest én meter i toppen fra jorden.

Birgitta Andersen har sin egen blomsterbutik på en gård lidt uden for Fårevejle Kirkeby. Hun har et for stort skilt, men kender ikke selv til reglerne.

- Jeg ved faktisk ikke, hvad loven den siger. Jeg synes, det ville være kedeligt, hvis det skal væk, siger Birgitta Andersen.

Skiltet har stor betydning for at gøre opmærksom på hendes blomsterbutik.

- Hvis vi nu skal have erhvervsliv herude på landet, så må vi da også fortælle, at vi er her. Så jeg synes bare, det skal blive. Så jeg håber, det kan få lov til at stå, siger Birgitta Andersen.

Det er Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune, som står bag kampagnen om lovlig skiltning. Reglerne omkring skiltning og oplysningkampagnen kan du læse mere om her.

Hele Natubeskyttelsesloven kan du læse her. §21 handler om skiltning.