Odsherred får særlig gave - første borgmesterkæde i kommunens historie

I Odsherred Kommune har borgmesteren hidtil aldrig haft en borgmesterkæde. Men nu er kommunen blevet skænket en helt ny.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ofte bruges vendingen, at en ny borgmester kan tage kæden om sin hals. Men dette ordsprog har i borgmester Karina Vincentz' tilfælde været lidt af en overdrivelse. For Odsherred Kommune har ind til i dag ikke haft nogen borgmesterkæde.

Men det blev der tirsdag aften ændret ved.

Her kunne borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) nemlig tage imod en helt nylavet borgmesterkæde. Kæden er foræret af Poul Johansen Fonden og udarbejdet af lokale kunsthåndværkere.

Udseendet på den nye kæde har bortset fra enkelte smugkig – blandt andet under valgnatten tilbage i november – været en hemmelighed.

quote Nogle gange er forventningens glæde den største – men det er overhovedet ikke tilfældet her

Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester, Odsherred Kommune

- Det var en helt speciel oplevelse. Vi har jo ventet den med spænding. Vi har hørt lidt gennem tiden om, hvad har kunstnerne gang i – så vi har været utroligt spændte på at se det, lød det efter overrækkelsen fra en glad Karina Vincentz.

- Nogle gange er forventningens glæde den største – men det er overhovedet ikke tilfældet her. Den er utrolig smuk den her kæde, og vi er meget glade for den donation, som Poul Johansen Fonden har givet.

Karina Vincentz havde i dagens særlige anledning taget borgmesterkæden på til interview med TV2 ØST. Kæden er illustreret med blandt andet bygningsværker, geologi, flora og fauna fra hele Odsherred.
Karina Vincentz havde i dagens særlige anledning taget borgmesterkæden på til interview med TV2 ØST. Kæden er illustreret med blandt andet bygningsværker, geologi, flora og fauna fra hele Odsherred. Foto: TV2 ØST

Karina Vincentz overtog ved årsskiftet borgmesterposten i Odsherred.

- Det bliver nogle meget ydmyge skuldre, der skal bære den her kæde – fordi det er den til enhver tid siddende borgmester, der har den her kæde på ved helt særlige og specielle lejligheder, siger hun og tilføjer:

- Og at jeg er den første til at have den her kæde på, det synes jeg, også er en særlig oplevelse. Men egentlig synes jeg, tanken om, at det her er en kæde, der også kommer til at være i Odsherred i mange år fremover – også når jeg ikke er til længere – er meget speciel.

quote Jeg har i flere andre sammenhænge opdaget, hvor meget en borgmesterkæde betyder for embedet som borgmester

Mads Hylleholt Bøttger, formand, Poul Johansen Fonden

Initiativet til borgmesterkæden udspringer fra Poul Johansen Fonden selv:

- Jeg har i flere andre sammenhænge opdaget, hvor meget en borgmesterkæde betyder for embedet som borgmester, og det område som man repræsenterer – og så gik det op for mig, at man i Odsherred ikke havde en borgmesterkæde, fortæller Mads Hylleholt Bøttger, formand for Poul Johansen Fonden af 1992.

- Og det, synes jeg, var synd, for vi har så mange fantastiske, latente værdier her i Odsherred – mange ikoniske bygningsværker, og vi har en fantastisk natur, flora og fauna herude, og jeg synes, borgmesteren skal kunne tage rundt og repræsentere kommunen.

Skabt af lokale kunstnere

Kæden består af 21 sølvrammer, samt en enkelt i guld og moseeg, der tilsammen danner kæden.

Det er smykkeformgiver Ane Meinert Folke, der i samarbejde med guldsmed Maja Bovin og multikunstner Irene Rosenkrantz har haft til opgave at lave borgmesterkæden.

Kunstnerne har hver lavet syv rammer, der med sølv-grene samles til en kæde, som viser forskellige historier fra kommunen.

Smykkeformgiver Ane Meinert Folke har været med til at skabe kæden.
Smykkeformgiver Ane Meinert Folke har været med til at skabe kæden. Foto: TV2 ØST

Og det har været en helt særlig opgave, fortæller Ane Meinert Folke:

- Vi har haft et super fedt og sjovt samarbejde omkring det, og da vi først havde fundet den grundlæggende form, hvor det er de billeder (med motiver fra Odsherred, red.), så har vi hver især kunne arbejde med de symbolikker og de teknikker, vi normalt bruger, så de får hvert sit udtryk og samtidig et samlet udtryk, fordi rammerne er de samme.

Odsherred Kommune blev fusioneret af tre kommuner, Dragsholm Kommune, Nykøbing-Rørvig Kommune og Trundholm Kommune, tilbage i 2007 ved den store kommunalreform, og det var altså her, for 15 år siden, at man ikke fik taget initiativ til en ny borgmesterkæde til den nye storkommune. 


Nyhedsoverblik