Nyt samarbejde giver kasserede hvidevarer nyt liv - og kan købes til halv pris

Hvert år smider vi flere tusinde hvidevarer ud, selv om de stadig kan bruges. I Odsherred Kommune skal et samarbejde give de kasserede ting nyt liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et aflagt køleskab, et kasseret komfur og en vaskemaskine smidt i containeren. Det er langt fra noget særsyn, og i Odsherred Kommune har de indgået et samarbejde med firmaet Recirk for at give nyt liv til de gamle hvidevarer.

- Vi vil meget gerne have, at folk begynder at betragte det, de smider ud som en ressource for andre. Jo mere, vi kan tage ud til direkte genbrug, i stedet for at det bliver knust eller smeltet om, jo højere værdi har det for miljøet, siger Freya Grossmann, affaldsplanlægger i Odsherred Kommune.

Alene i Odsherred Kommune bliver der hvert år smidt 12.000 til 14.000 brugte hvidevarer på genbrugsstationen eller til storskrald - selv om det ikke fejler særligt meget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jo flere hvidevarer, der kan bruges igen, des bedre er det for miljøet, lyder det fra Freya Grossmann, der er affaldsplanlægger i Odsherred Kommune.
Jo flere hvidevarer, der kan bruges igen, des bedre er det for miljøet, lyder det fra Freya Grossmann, der er affaldsplanlægger i Odsherred Kommune. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Recirk holder til i Glostrup, og én gang om ugen indsamler de det lidt dyrere hårde hvidevarer, som stadig er i pæn stand, på kommunens fire genbrugsstationer. 

Læs også
Forbrugerråd vil udvide reklamationsret på biler og hvidevarer
Læs også
Forbrugerråd vil udvide reklamationsret på biler og hvidevarer

Ifølge medejer Kristoffer Hvidsteen, er det ofte småting, som de kasserede hvidevarer, fejler.

- Det kan være en dør på en vaskemaskine, der er gået i stykker. Det kan være, den ikke vil tage vand ind, eller det kan være en opvaskemaskine, hvor kurvene er gået i stykker, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nu håber Odsherred Kommune bare, at folk vil aflevere deres hvidevarer på genbrugsstationen lidt mere nænsomt.
Nu håber Odsherred Kommune bare, at folk vil aflevere deres hvidevarer på genbrugsstationen lidt mere nænsomt. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

I Recirk bliver de kasserede hvidevarer fikset, og så bliver de solgt videre med garanti og reklamationsret til omkring halvdelen af nyprisen.

Recirk indsamler kasserede hvidevarer i 20 kommuner på Sjælland herunder Kalundborg, Lolland og Guldborgsund. Virksomhedens to teknikere reparerer omkring 14 maskiner om dagen.


Nyhedsoverblik