Nyt madmarked ved stort sommerhusområde møder modstand

Et nyt madmarked skal ligge på den gamle Restaurant Strandlyst-grund. Indehaveren siger alle forholdsregler er taget. Men naboerne er skeptiske. De frygter larm og lugt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ambitionerne om et nyt madmarked ved sommerhusområdet Høve Strand i Odsherred har skabt splittelse. Naboerne frygter støj, mados og bilkaos, imens initiativtageren tror på, at Strandlyst Street Food, som de kalder sig, bliver en gevinst for alle.

- Det bliver sådan et hyggeligt madmarked, hvor der er et rimelig bredt udvalg af mad fra primært lokalområdet, forklarer Tonny Lynge, initiativtager, Strandlyst Street Food.

quote Jeg vil næsten garantere, at folk kommer ind og bliver omfavnet af glæde og god stemning

Tonny Lynge, initiativtager, Strandlyst Street Food

Lige nu er han i gang med at indrette de containere, der, hvis alt går efter planen, skal udgøre boderne i madmarkedet. En container bliver til burgerbar, en anden til rugbrødssandwichbar – i mens en tredje container indeholder en lounge og en fjerde indgangen.

Byggearbejdet foregår dog på midlertidig grund – for initiativtagerne mangler endnu en landzonetilladelse. Den forventes Odsherred Kommune dog at færdigbehandle i denne uge, og hvis kommunen giver grønt lys, er Tonny Lynge klar til at flytte containerne ned til Høve Strand på den gamle Restaurant Strandlyst-grund, som han har lejet for en periode på to år.

- Jeg vil næsten garantere, at folk kommer ind og bliver omfavnet af glæde og god stemning, siger Tonny Lynge.

Tonny Lyng, initiativtager, Strandlyst Street Food er netop ved at lægge sidste hånd på de containere, for forskellige restauratører vil leje sig ind.
Tonny Lyng, initiativtager, Strandlyst Street Food er netop ved at lægge sidste hånd på de containere, for forskellige restauratører vil leje sig ind. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Men sådan ser man ikke på det hos nabo til den endnu tomme matrikel på Lyngvej 199.

- Vi frygter både en masse lugte, en masse larm og støj over det hele – og parkeringer, det er noget af det værste, for vi ved, det tager overhånd det her, siger Steen Olesen, der står til at blive nærmeste nabo til det nye madmarked.

Utilfreds grundejerforening

Grunden har tidligere huset et diskotek, der ifølge Steen Olesen var til stor gene for ham og familien. Siden blev der åbnet en restaurant, men grunden har stået tom, siden Restaurant Strandlyst brændte ned i september 2020.

Steen Olesen er svært utilfreds med udsigten til et streetfood-marked som nærmeste nabo.
Steen Olesen er svært utilfreds med udsigten til et streetfood-marked som nærmeste nabo. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hvorfor er der jer der skal bestemme, hvad der skal være på grunden her?

- Det er fordi, vi har boet her i så mange år, og vi har haft det der frygtelige mareridt med dengang, der var diskotek. Det skal vi ikke opleve en gang til. Nu har vi et miljø, der er til at være i. Vi skal ikke tilbage til det ødelæggende miljø, der var dengang. Og det bliver det her.

Foruden Steen Olesen har også den lokale grundejerforening klaget over planerne.

Her frygter man for støj, lugtgener og trafikkaos. Men Tonny Lynge mener ikke, at kritikerne har grund til at være bekymrede.

- Vi har i hvert fald forsøgt på alle områder at være så meget på forkant som muligt – blandt andet med parkering, siger han og påpeger, der også bliver lavet ensretning.

- Jeg synes i forhold til, hvor stor grunden er, har vi fået ret mange parkeringspladser ud af det.

Tonny Lynge er klar til at flytte containerne ned til Høve Strand på den gamle Restaurant Strandlyst-grund, som han har lejet for en periode på to år.
Tonny Lynge er klar til at flytte containerne ned til Høve Strand på den gamle Restaurant Strandlyst-grund, som han har lejet for en periode på to år. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Derudover vil alle udsug være forsynet med filtre og "konstant tømning af dagrenovation", oplyser initiativtageren.

Hvis Odsherred Kommune bevilliger landzonetilladelsen, forventer folkene bag, at Strandlyst Street Food kan åbne i midten af maj.