Ny natur skal forhindre oversvømmelser af Odsherred

Klimasikring skal også være ny natur, mere friluftsliv og mindre kvælstof. Nyt projekt i Odsherred og Næstved er på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Diger kan blive til stier. Regnvandsbassiner kan blive til smukke søer. Grøfter kan blive levende vandløb. Vandløb kan stoppe vandmassernes vej mod byerne.

Det er ideen bag en række nye projekter, hvor kommuner vil gøre klimasikring til noget, der både skal forhindre oversvømmelser af huse og give borgerne ny natur og mere friluftsliv.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har som led i Naturpakken bevilget 24,4 millioner kroner til ni projekter, hvor kommuner vil lave klimasikring, så naturen samtidig får det bedre med mindre kvælstof til vandmiljøet.

quote Kommunernes projekter viser, at man kan stoppe vandmasserne ved at indrette sig på en naturlig måde oppe på jorden

Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister 

- Klimasikring behøver ikke at foregå under jorden i kloakkerne. Kommunernes projekter viser, at man kan stoppe vandmasserne ved at indrette sig på en naturlig måde oppe på jorden. Naturen klimasikrer på den måde sig selv, når de nye vandløb, søer og enge vil holde regnskyl på afstand fra folks kældre, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Projekter i regionen

Odsherred og Næstved Kommune er to af de ni kommuner, som projektet vil komme til.

I Odsherred Kommune skal et nyt vandløb graves ned langs Getsøgrøften og forbindes med Grønnehave Bæk, der skal lede vand uden om Nykøbing Sjælland og ud i Issefjorden.

Bækken vil blive et rekreativt område med en ny sti. Bækken får også vand fra et nyt bassinanlæg, der modtager vand fra boliger med separatkloakering. Odsherred kommune støttes med kr. 2.986.000 og hele projektsummet ligger på syv millioner kroner.

quote Med de nye projekter får borgerne ikke alene en større sikkerhed for, at deres boliger holdes tørre, de får samtidig rekreative naturperler, de kan nyde i deres lokalområde.

Pia Adelsteen, miljøordfører (DF)

I Næstved Kommune skal risikoen for oversvømmelser reduceres i Næstved Øst. Til afledning af regnvand, vil der blive etableret søer, der også sikrer vandløbet mod udtørring om sommeren og medvirker til kvælstofreduktion.

Projektet støttes med 455.000 kroner og hele projektsummet er 1.1 millioner kroner.

De ni steder, hvor projekterne vil finde sted:

  • Lejre Kommune
  • Odsherred Kommune
  • Randers Kommune
  • Vejle Kommune
  • Kolding Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Odense Kommune
  • Allerød Kommune
  • Næstved Kommune

10 millioner kroner ekstra

Der er kommet 26 ansøgninger til puljen. Derfor har ministeren besluttet at hæve det oprindelige beløb fra Naturpakken på 15 mio. kroner med 10 mio. kroner, så flere projekter kan gennemføres.

- Med de nye projekter får borgerne ikke alene en større sikkerhed for, at deres boliger holdes tørre, de får samtidig rekreative naturperler, de kan nyde i deres lokalområde, siger miljøordfører fra Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

Geografisk fordeler projekterne sig med fire i Jylland, ét på Fyn og fire på Sjælland. Alle kommuner skal finde supplerende finansiering til deres projekter enten via egne midler, takstmidler, fondsmidler eller lignende.


Nyhedsoverblik