Ny lov om GPS til demente

Politikerne er på vej med en lovændring, der skal gøre det nemmere for plejepersonalet at bruge GPS-sendere til at sikre demente borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Nykøbing Sjælland er afdelingsleder for plejecentrene i den nordlige del af Odsherred Birgit Larsen ikke i tvivl om, at en GPS-sender kan redde liv.

- For nogle år siden reddede vi en dement kvinde, som havde forvildet sig ud på togskinnerne. Hun havde en GPS med. Derfor kunne vi finde hende, siger Birgit Larsen.

Der er mange, der har samme gode erfaringer, men der er et problem, nemlig lovgivningen. Det har været et større stykke administrativt arbejde at få lov til at bruge GPS-sendere til at sikre de demente, fordi politikerne i lang tid har diskuteret, hvorvidt en GPS-sender skal ses som magtanvendelse og unødig overvågning. Men nu ser det ud til at politikerne er enige om en lovændring.

- Vi behandler loven første gang i dag, og jeg har sikret mig, at vi har et flertal, siger Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V).

Lovændringen skal gøre det nemmere at få lov til at bruge GPS til demente. Det er de glade for i Nykøbing Sjælland.

- Det ville gøre mig superlykkelig, hvis det blev vedtaget. Jeg synes, at der har været en misforstået opfattelse af, at en GPS er magtanvendelse. Som jeg ser det, ville det være godt for både borgere, pårørende og de ansatte, siger Birgit Larsen.