Nu får Tove kun rengøringshjælp hver tredje uge: - Det gør mig så harm og rasende

Besparelse på ældreområdet i Odsherred Kommune betyder, at rengøring skæres ned til hver tredje uge for dem, der udelukkende modtager praktisk hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ældre i Odsherred Kommune må vænne sig til kun at få støvsuget og rengjort toiletter én gang hver tredje uge.

Kommunen har nemlig besluttet, at de borgere, der ikke modtager anden hjælp end rengøring, skal gå fra at få rengøring hver anden til nu hver tredje uge.

quote De lyver for mig, og det gør mig altså gal

Tove Repstock

- Det gør mig så harm og rasende. De kan simpelthen ikke være det bekendt, siger Tove Repstock.

Tove Repstock er 82 år og er kun tilknyttet hjemmehjælpen i Odsherred Kommune for at få hjælp til rengøring. Selvom hun er frisk i hovedet, begynder kroppen at sige fra, og hun har svært ved selv at magte de huslige gøremål.

Det har hun især måtte sande i løbet af de sidste par måneder, hvor rengøringshjælpen er fuldstændig udeblevet på grund af coronakrisen. 

- Jeg har intet hjælp fået de sidste to måneder, og det er helt fint med det her corona. Men når de skriver, at hjælpen vil blive genoptaget som vanligt efter corona, så forventer jeg jo, at jeg får rengøringen tilbage som før.

Kludder i kommunikationen

Den 26. marts modtog Tove Repstock et brev fra kommunen.

I brevet stod der, at rengøringshjælpen ville udeblive midlertidigt under corona, hvorefter serviceniveauet ville vende tilbage som ”vanligt”.

Men den 5. maj modtog Tove Repstock så et nyt brev. Her stod der blandt andet:

- Social- og Forebyggelsesudvalget besluttede den 15. januar at ændre i serviceniveaet for rengøring for de borgere, der kun modtager praktisk hjælp. 

- Ændringen indebærer, at der ikke som tidligere ydes hjælp til rengøring hver anden uge, men hver tredje.

Og dén besked sendte Tove Repstock op i det røde felt.

Først og fremmest mener hun, at det er helt urimeligt, at der bliver skåret i hendes rengøringshjælp.

Samtidig gør det hende gal, at kommunen først sender brevet ud i maj, hvor ordningen træder i kraft, når beslutningen blev truffet allerede i januar måned.

- Det skulle de jo have fortalt mig i det brev, de sendte til mig i marts måned. Så skal de jo ikke skrive, at jeg får min rengøring tilbage som vanligt. Det vidste de jo udmærket, at jeg ikke gjorde. De lyver for mig, og det gør mig altså gal, fortæller Tove Repstock.

Udvalgsformand vil rulle ordningen tilbage

I Odsherred Kommune kan formanden for Social- og Forebyggelsesudvalget, Arne Mikkelsen (SF), ikke umiddelbart forklare, hvorfor Tove Repstock først har fået besked om ændringen nu.

Han forstår dog godt, at hun er frustreret over, at der bliver skåret i rengøringshjælpen. Personligt ser han nemlig heller ikke selv nogen logik i ændringen.

quote Jeg stemte imod og sagde, at det var noget pjat, og at det ikke battede noget

Arne Mikkelsen (SF), formand for Social- og Forebyggelsesudvalget

- Det skal være hver anden uge, det giver overhovedet ingen mening det dér. Men almindelig dansk demokrati er jo, at flertallet bestemmer, siger han.

Beslutningen blev ifølge Arne Mikkelsen truffet på udvalgsmødet i januar, fordi der var udsigt til et underskud, hvis man ikke fandt nogle penge på ældreområdet.

- Der kom nogle forskellige spareforslag, og et af dem var, at man kunne spare på rengøringen for dem, der ikke havde anden kontakt med hjemmeplejen end rengøring. Jeg stemte imod og sagde, at det var noget pjat, og at det ikke battede noget. Men flertallet stemte altså for, og derfor blev det vedtaget, forklarer han.

Ifølge Arne Mikkelsen betyder ændringen i rengøringshjælpen, at kommunen sparer omkring 260.000 kroner. Det har den konsekvens, at cirka 140 borgere bliver ramt af den nye rengøringsordning.

For Arne Mikkelsen er besparelsen så ubetydelig, at det giver bedre mening at finde pengene et andet sted. Han forventer derfor, at ordningen bliver rullet tilbage til at være rengøring hver anden uge, når budgettet for 2021 skal lægges.

- Det bliver i hvert fald et forslag for mig, og jeg er rimelig optimistisk omkring det. Det er jo heller ingen hemmelighed, at Odsherred har fået nogle penge i udligningsreformen. De signaler, jeg har fået indtil videre, er, at det ikke bliver et problem at ændre tilbage, men vi har jo ikke vedtaget noget endnu. 

Må betale for privat rengøring

Tove Repstock er glad for at høre, at ordningen formentlig bliver justeret tilbage til rengøring hver anden uge på et tidspunkt.

quote Det er som at slå i en dyne, og jeg bliver jo nok nødsaget til at betale for noget privat rengøring nu

Tove Repstock

Det hjælper hende dog ikke nu og her.

Hun forstår ikke, hvordan kommunen har vurderet, at hun er en af dem, der ikke har behov for rengøring mere end hver tredje uge.

- Hvordan kan de vurdere det uden først at visitere, hvor friske vi er? Sidst jeg blev visiteret var i 2017, og jeg er altså blevet meget dårligere siden. Jeg har fået en rollator, og jeg kan på ingen måde støvsuge selv.

Tove Repstock har forsøgt op til flere gange at ringe til visitatoren for at blive visiteret på ny, men der har endnu ikke været nogen hos hende fra kommunen.

- Det er som at slå i en dyne, og jeg bliver jo nok nødsaget til at betale for noget privat rengøring nu. Det er sådan set forfærdeligt, for pengene bliver jo bare mindre og mindre, siger hun.

Tove Repstock har nu taget kontakt til Ældresagen i håb om, at de kan hjælpe.