Naturplejekorps fandt unikt historisk fund blandt plastik og papir

En gåtur langs Vraget strand i Odsherred førte til et skraldefund, der fortæller en bid af danmarkshistorien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Signe Eurén Mortensen har gået turen langs Vraget Strand mange gange, og det er altid med en affaldspose i hånden. For hvert et cigaretskod, plastikstykke og stykke papir hun finder, bliver posen mere og mere fuld. 

quote Vi har fjernet over et tons affald på et lille års tid

Signe Eurén Mortensen, initiativtager, Naturplejekorpset, Hørve

For at fylde endnu flere poser med affald, tog hun sidste år initiativ til Naturplejekorpset i Odsherred, der nu har udviklet sig til 500 frivillige, der samler affald i naturen. 

- Vi har fjernet over et tons affald på et lille års tid, siger Signe Eurén Mortensen.

Men i maj måned havde hun mere end affaldsoprydning på dagsorden, da hun og hendes mand bevægede sig ud langs stranden ved Nekseløbugten. For Signe Eurén Mortensen var gået fjorten dage over tid i sin graviditet, og havde brug for at sætte skub i tingene. 

- Vi skulle jo have ham her ud, men det ville han ikke. Han var stædig, siger Signe Eurén Mortensen, og klapper på den gule bæresele, hun har hængende på maven.

Udover gang i sagerne, resulterede turen også i et specielt affaldsfund. 

En hvid og tydeligt gammel mælkepose med påtrykt "Lavpasteuriseret sødmælk" med blå skrift, og på bagsiden "Brokilde" med rød skrift. 

Fundet gjorde parret så nysgerrige, at de lagde et billede på Facebook, og det blev set af den helt rigtige i Asnæs.

Artiklen fortsætter under billedet.

Signe Eurén Mortensen fandt en gammel mælkepose, der fortalte historie.
Signe Eurén Mortensen fandt en gammel mælkepose, der fortalte historie. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Mælkepose fra 1967

Lisbeth Larsen fra Asnæs blev meget overrasket, da hun pludseligt så billedet af mælkeposen på Facebook. 

- Jeg blev sådan helt, "Ej, det er jo mit liv, der bliver berørt" på en eller anden måde, siger hun. 

Lisbeth Larsen voksede nemlig op på mejeriet Brokilde i Svinninge, hvor hendes far var bestyrer. Brokilde var dengang ikke blot et blandt mange mejerier. Det var et mønstermejeri, som vandt mange medaljer for både mælk, smør og oste. 

quote Han var virkelig en verdensmand

Lisbeth Larsen, Asnæs

Faktisk var mejeriet så velset, at når der var fint besøg i København med interesse for danske landbrugsprodukter, blev Brokilde ofte vist frem. Både Kenyas andels- og sundhedsminister, den tunesiske landbrugsattache, men størst var Jawaharlal Nehrus besøg i 1957. 

Jawaharlal Nehru var Indiens første premierminister efter løsrivelsen fra England og en del af inderkredsen omkring Gandi. Han var også far til Indira Ghandi og interesseret i ost fra Svinninge.

- Han var virkelig en verdensmand, der kom, og min far fortalte ham lidt om mælkeproduktionen på Brokilde mejeri, siger Lisbeth Larsen.

Lisbeth Larsens far bestyrede Brokilde fra 1953 til 1971, hvor det blev opslugt i de store mejerifusioner, og i dag er der en VVS-forretning i bygningen.

Mælkeposerne var en nyskabelse i foråret 1967, og nu mere end 50 år senere, endte en af dem som affaldsfund i vandkanten. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Brokilde Majeri vandt mange medaljer for osteproduktion.
Brokilde Majeri vandt mange medaljer for osteproduktion. Foto: Peter Kryger - TV ØST

Fundet resulterede i kære minder i Asnæs og i den lille fyr Linus, som kom 14 dage over termin, og som allerede er i gang med sine første affaldsjagter med mor og far i Nekseløbugten.