Lukningstruet igen - nu hagler kritikken ned over kommunen

En måske kommende lukning af Odsherreds palliative afdeling for syge og døende møder stærk kritik fra både fagforening og byrådspolitikere.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det stærkt omdiskuterede palliative afdeling, Lynghuset, i Odsherred Kommune står endnu engang til midlertidigt at lukke.

På dagsordenen for et udvalgsmøde, der skal afholdes den 7. maj, i Social-, Ældre- og Psykiatriudvalget i Odsherred Kommune, skal der tages stilling til, om centeret midlertidigt skal lukke. 

Det er administrationen i Lynghuset, der midlertidigt ønsker at lukke centeret på grund af manglende personale og et overforbrug af vikarer. 

quote Der er virkelig plads til forbedring i Odsherred Kommune

Nichlas Riise, afdelingsformand, FOA Vestsjælland

Derfor frygter administrationen for patientsikkerheden på Lynghuset.

Men lukningen møder stærk kritik fra både fagforening og byrådspolitikere. 

- Selve signalet i, at man lukker Lynghuset ned igen, er en katastrofe for de borgere, der venter på at komme ind og de medarbejdere, der er, siger Thomas Nicolaisen, der sidder i byrådet i Odsherred Kommune for Radikale Venstre.

Og Michael Kjelgaard (S) stemmer i: 

- Jeg synes, det er helt forkert at lukke det. Det laver en stor usikkerhed om, om stedet nogensinde bliver stabilt.

Thomas Nicolaisen (RV) kritiserer administrationen i Lynghuset for ikke at have kommunikeret godt nok med medarbejderne.
Thomas Nicolaisen (RV) kritiserer administrationen i Lynghuset for ikke at have kommunikeret godt nok med medarbejderne. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Dødsfald og sygemeldinger

Udviklingen kommer, efter at Lynghuset i december første gang måtte lukke efter et dødsfald, som blev politianmeldt, fordi lægen ikke mente personalet havde fulgt retningslinjerne.

Odsherred Kommune hjemsendte på baggrund af det fem medarbejdere, og den efterfølgende usikkerhed skabte så mange sygemeldinger, at Lynghuset var lukket indtil den 8 april.

- De (personalet, red.) er kørt godt og grundigt ned under gulvbrædderne. De har været igennem nogle rigtig hårde samtaleforløb, og de lever stadig med usikkerheden omkring den politimæssige efterforskning af borgerens ulykkelige død, siger Michael Kjelgaard, der selv sidder i  Social-, Ældre- og Psykiatriudvalget i Odsherred Kommune.

Læs også
Omstridte pladser til døende står endnu engang til at lukke
Læs også
Omstridte pladser til døende står endnu engang til at lukke

Selvom Lynghuset genåbnede den 8. april i en form, hvor der var færre sengepladser end før, er det alligevel ikke lykkes at fastholde nok fast personale til, at det er forsvarligt at drive.

Derfor står det her en lille måned efter genåbning til at lukke igen.

- Der har været yderligere sygemeldinger og en enkelt opsigelse. Derudover er de vikarer, vi får ind, ikke tilstrækkeligt dygtige, så vi er bekymrende for fagligheden i det her, sagde Ulla Gramstrup lørdag til TV2 ØST. 

FOA kritiserer kommunikationen 

Ifølge de ansattes fagforening FOA kunne kommunen have undgået at lukke Lynghuset igen.

- Det, vi reagerer på, er den her manglende inddragelse af medarbejderne, inden man træffer en beslutning om en midlertidig lukning af Lynghuset, siger Nichlas Riise, der er afdelingsformand i FOA Vestsjælland og fortsætter: 

- Vi har nogle rammeaftaler, der siger, at man skal inddrage medarbejderne, inden man træffer sådanne administrative, ledelsesmæssige og politiske beslutninger, og der har ikke været en inddragelse. Vi kan læse det i Nordvestnyt, inden medarbejderne overhovedet får besked, lyder påstanden fra Nichlas Riise.

quote Jeg synes ikke, at administrationen har gjort det særligt godt

Michael Kjelgaard (S), byrådsmedlem, Odsherred Kommune

Han mener derfor, at situationen kunne have været undgået, hvis der havde været bedre kommunikation overfor medarbejderne. 

- Der er virkelig plads til forbedring i Odsherred Kommune, og de har selv skabt den her situation, som kunne have været undgået, hvis de bare havde inddraget medarbejderne i tide, siger Nichlas Riise.

Nichlas Riise, der er afdelingsformand i FOA Vestsjælland, mener ikke, at man har inddraget medarbejderne godt nok i processen omkring Lynghuset.
Nichlas Riise, der er afdelingsformand i FOA Vestsjælland, mener ikke, at man har inddraget medarbejderne godt nok i processen omkring Lynghuset. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Byrådet langer ud

Hverken Odsherred Kommunes borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred), kommunaldirektøren eller direktør i Odsherred Kommune Ulla Gramstrup har søndag ønsket at stille op til interview og svare på kritikken, men til TV2 ØST har Ulla Gramstrup skrevet: 

- Vi tager dialogen i det fora, de skal tages, og det vil være i vores medsystem og med FOA.

Og netop den manglende kommunikation møder stærk kritik fra byrådspolitikerne.

- Jeg synes ikke, at administrationen har gjort det særligt godt. De skulle fra dag ét have haft en hel anden dialog med medarbejderne. I stedet så har de mast deres dagsorden igennem, siger Michael Kjelgaard.

Michael Kjelgaard (S) kritiserer ligesom sin byrådskollega administrationen i Lynghuset.
Michael Kjelgaard (S) kritiserer ligesom sin byrådskollega administrationen i Lynghuset. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Men både Radikale Venstres Thomas Nicolaisen og Michael Kjelgaard fra Socialdemokratiet håber og tror, at Lynghuset åbner igen. 

- Lynghuset skal åbne, for vi har et palliativt tilbud, som vi i kommunen skal have, og det fortjener borgerne og det fortjener de medarbejdere, som der arbejder der, afslutter Thomas Nicolaisen.

Det er på tirsdag den 7. maj, at byrådet I Odsherred Kommune endelig beslutter om Lynghuset skal lukke eller ej. 


Nyhedsoverblik