Lammefjorden støtter brysterne og sprøjter kartoflerne

Det er problematisk, når man som kartoffelproducent ved Lammefjorden med den ene hånd giver penge til Kræftens Bekæmpelse og med den anden bruger sprøjtegifte i produktionen, lyder det fra eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

'Når du køber grøntsager på Lammefjorden, hjælper du dig selv og din familie med at spise sundt'.

Sådan står der der på tusindvis af poser med kartofler efter at Lammefjordens Grøntsagslaug har meldt sig aktivt ind i kampagnen 'Støt Brysterne', ved at forhandle kartofler, der støtter Kræftens Bekæmpelse med 50 øre pr. kilo, fortæller DR Sjælland.

- Men samtidig er Lammefjorden nærmest visnet for liv efter kartoffelhøsten og fremstår som gold ørken, hvor ikke en fugl, ikke en frø og ikke et eneste græsstrå er at se så langt øjet rækker, lyder det fra miljøjournalist Kjeld Hansen.

Man skal overveje om det er etisk koreekt

Han finder det dybt problematisk at Kræftens Bekæmpelse modtager midler fra konventionelle kartoffelavlere og støttes blandt andet af professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

 - Her har vi en fødevareproduktion med midler som er potentielt kræftfremkaldende. Der skal man i hvert fald gøre sig nogle overvejelser om, hvorvidt det er etisk korrekt at modtage midler fra den slags produktion, siger Hans Jørn Kolmos, som selv er medlem af Kræftens Bekæmpelse.

Ingen indvendinger

Kræftens Bekæmpelse har dog ingen indvendinger mod at modtage støtte fra konventionelle kartoffelproducenter, der må bruge op til 25 forskellige slags sprøjtegifte i deres produktion.

- Vi vil gerne understøtte at folk spiser flere grøntsager, som er sundt og godt. Så er det mindre betydende, hvordan de er produceret, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen til DR Sjælland.

På Lammefjorden har kartoffelproducent Søren Wiuff svært ved at se problemet.

- Vi støtter Kræftens Bekæmpelse fordi vi også har døtre og mødre, der risikerer at få brystkræft. Det gælder uanset om du er konventionel eller økologisk landmand. Jeg synes, kritikken er noget vås, siger Søren Viuff.

Kartofler har hidtil været giftfri

Dansk kartoffelproduktion har en årlig værdi på ca. 2,5 milliard kroner og giver os eksportindtægter for ca. 1,5 milliarder kroner, oplyser NaturErhvervsstyrelsen, der har igangsat et arbejde for at få kartoffelavlerne til at bruge færre sprøjtegifte mod især kartoffelskimmel.

Hidtil er der ikke funder resten af kræftfremkaldende sprøjtegifte i konventionelle kartofler, fordi der sprøjtes over jorden, mens kartoflerne som bekendt befinder sig et godt stykke nede i jorden.