Efter flere udbrud: Kommune vil teste systematisk for Legionella

Aldrig har der været så mange registrerede tilfælde af Legionella-smitte som sidste år. Efter fire fund af Legionella vil Odsherred Kommune nu teste systematisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Statens Serum Institut opfordrer kommunerne til at teste for Legionella i offentlige bade, på plejehjem og i institutioner. Legionella er en farlig bakterie, der kan give Legionærsyge og have dødelig udgang.

- Det er alvorligt, hvis man får legionærsygdom. Det er en lungebetændelse, som kan give langvarig sygdom og vil kræve indlæggelse, siger Søren Anker Uldum, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut. 

Efter at to personer i sidste måned blev konstateret smittede med Legionella i Nykøbing Sjælland Svømmehal og på plejehjemmet Solvognen, har Odsherred Kommune fundet bakterien i forhøjede koncentrationer i Asnæs-Grevingehallen og Nykøbing Idrætshal.

Læs også
Svømmehal forlænger lukning - vandprøve viser fortsat farlig bakterie
Læs også
Svømmehal forlænger lukning - vandprøve viser fortsat farlig bakterie

Bakterierne er ikke i selve pool-vandet, de opstår i tankene til selve brusebadene. 

- Det tænker jeg dårligt om. Det er rigtigt kedeligt, konstaterer Preben Nielsen, der er inspektør i flere af hallerne, som var ramt af Legionella. 

Årsagen var ifølge Odsherred Kommune et defekt system, der nu er blevet udbedret. Efter de to borgere blev smittet med Legionella, vil kommunen nu undersøge for bakterien systematisk.

- Vi har aftalt, at vi måler for Legionella én gang om året, fortæller halinspektøren til TV2 ØST. 

Flere Legionella-smittede

På Statens Serum Institut registrerer man en langsom, men støt stigning af personer, der bliver smittet med Legionella i Danmark. 

Sidste år blev flest personer registreret smittet med Legionella med 289 tilfælde mod 92 smittede i år 2000. 

De seneste tre år, har Statens Serum Institut registreret 107 smittetilfælde på Syd- og Vestsjælland. Få personer bliver årligt syge med Legionella, men dødeligheden ligger på omkring 20 procent, fortæller seniorforsker Søren Anker Uldum.

Ifølge seniorforsker Søren Anker Uldum er legionærsyge en alvorlig sygdom, der kan få dødelig udgang.
Ifølge seniorforsker Søren Anker Uldum er legionærsyge en alvorlig sygdom, der kan få dødelig udgang. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Dødeligheden er ret høj, og den er stigende gennem det seneste år. Det kan godt hænge sammen med, at vi har flere tilfælde, som er smittet i Danmark, siger han til TV2 ØST. 

Bakterien trives bedst i lunkent, stillestående vand. Mange bliver formentligt smittet i bade, fordi bakterien her kan sprede sig via forstøvet vand, der kan nå ned i lungerne.

Andre kommuner tester ikke systematisk 

Mens Odsherred Kommune nu har besluttet at teste systematisk for Legionella, har andre som Holbæk og Stevns Kommuner ikke en fast praksis for test. 

Her ligger fokus på forebyggelse, lyder det fra Erik Kjærgaard Andersen, der er direktør i Holbæk Kommune.

quote Vores opfordring er alligevel at undersøge de steder, der giver mening

Søren Anker Uldum, seniorforsker Statens Serum Institut

- Vi har et overvågningssystem, hvor vi kan hæve temperaturen på det varme vand og cirkulere det. Der hvor vi ikke kan det, sørger vi for at have en høj temperatur, siger han. 

I Stevns Kommune benytter man sig heller ikke af regelmæssig test. 

- Som udgangspunkt har vores driftsfolk fokus på forebyggelse med høje temperature. I vores svømmehal har vi et program, der varmer vandet ekstra op en gang om ugen, siger direktør Kathrine Seier Skaastrup.

Bakterien findes stort set alle steder. Problemet opstår først, når bakterierne bliver for mange ved lunkne temperaturer. På sigt vil et nyt drikkevanddirektiv fra EU sikre, at der i fremtiden bliver målt for Legionella. I dag er test dog ikke lovkrav for kommunerne. 

- Vores opfordring er alligevel at undersøge de steder, der giver mening: På plejehjem og offentlige badeanlæg, siger seniorforsker, Søren Anker Uldum. 

En vandprøve fra 16. februar viste, at der fortsat var forhøjede værdier af Legionella-bakterier i brugsvandet i Nykøbing Sjælland Svømmehal. Derfor er svømmehallen fortsat lukket.
En vandprøve fra 16. februar viste, at der fortsat var forhøjede værdier af Legionella-bakterier i brugsvandet i Nykøbing Sjælland Svømmehal. Derfor er svømmehallen fortsat lukket. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Svømmehallen i Nykøbing Sjælland forventes at åbne igen i starten af marts. 

Man skal også være opmærksom på Legionella i det private hjem. Det varme vand skal kunne komme op over 52 grader, og det er en god ide at lade vandet løbe, hvis man har været væk i flere dage, lyder rådet fra Statens Serum Institut. 


Nyhedsoverblik