Kommune erklærer krig mod smuk rose

I Odsherred erklærer kommunen nu officielt krig mod den rynkede rose - hybenrosen. Den invasive art skaber nemlig problemer over det meste af landsdelen og derfor skal den nu fjernes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Odsherred Kommune kæmper mod en smuk og farlig fjende, der spreder sig og kvæler den oprindelige, danske natur.

Rynket rose, der også går under navnet hybenrose er især et stort problem ved kysterne i Odsherred, hvor den spreder sig fra år til år. Derfor har Odsherred Kommune nu hyret en lokal entreprenør, som skal bekæmpe den invasive art på de kommunale arealer.

- Hvis bare den kunne holde sig lidt i ro, men det gør den ikke, den vandrer ud over landskabet og til sidst er der kun hybenroser tilbage, og det vil vi gerne imødegå, forklarer biolog hos Natur og Miljø i Odsherred Kommune, Erich Wederkinch.

På mode i 50'erne

Den rynkede rose hører egentlig hjemme i Asien, men kom til Danmark i begyndelsen af 1800-tallet. Den gjorde især sit indtog i 50’erne i sommerhusområderne i Odsherred. Hos Naturstyrelsen Vestsjælland har man længe været opmærksom på den invasive art.

- Den udkonkurrerer de naturlige plantesamfund og det vil sige, at man egentlig får en fattigere natur ud af det på sigt, hvis man bare lader stå til, siger skovfoged Carsten Poulsen.

Blandt andet ved Korshage nord for Rørvig forsøger Naturstyrelsen at afhjælpe problemet med køer og heste, der får lov at æde roserne.

Fortsætter indtil jul

Ifølge Odsherred Kommune har de ikke tænkt sig at fjerne samtlige områder med hybenroser. De håber dog, at flere får øjnene op for problemet.

- Vi kan ikke forhindre hybenroser i Odsherred og det er heller ikke meningen, vi skal bare sørge for at det hele ikke bliver overtaget, siger biolog Erich Wederkinch.

Arbejdet med at fjerne hybenroserne i området fortsætter indtil videre frem til jul.