Kærestepar ville samle skrald - fandt baconemballage fra 1964

Et par fra Hørve har fundet en næsten 60 år gammel emballage til en pakke bacon på Sjællands Odde. Nu går jagten ind på at finde historien bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis man tager på affaldsindsamling i den danske natur, skal man ikke lede længe, før man støder på tomme øldåser, plastic og cigaretskodder. Indimellem dukker der dog også nogle langt mere unikke skraldefund op, der både overrasker og forundrer.

Sådan et fund gjorde kæresteparret Signe Eurén Mortensen og Thomas Bredvold fra Hørve for halvanden uge siden på Gniben – det alleryderste punkt af Sjællands Odde.

quote Shit, kan tingene virkelig ligge så længe?

Signe Eurén Mortensen

- Vi stoppede over for Søllerødlejren, hvor der ligger en parkeringsplads. På skrænten fra parkeringspladsen og ned mod vandet er der et stort buskads, hvor der lå en hel masse spændende ting, forklarer Signe Mortensen.

Her fandt kæresteparret det, der senere skulle vise sig at være en næsten 60 år gammel emballage til en pakke bacon fra Tulip.

Baconemballagens indpakning bærer tydeligt præg af at være af ældre dato.
Baconemballagens indpakning bærer tydeligt præg af at være af ældre dato. Foto: Privat

- Min kæreste Thomas samler pludselig det her plastic op, der har nogle meget klare gule og blå farver. Vi genkender egentlig designet og logoet med det samme, men da vi stod derude, kunne vi ikke se nogen dato. Vi kunne bare se, at det var gammelt, det var der ingen tvivl om, fortæller Signe Mortensen og fortsætter:

- Det var meget retro. Særligt med de tegninger, der var bag på, som egentlig var ret sjovt. For der er tegnet et barn, der spiser bacon, og så står der ”mmmh”.

Og så blev parret nysgerrige. For hvor gammel mon den var, den emballage, de stod med i hånden?

- Til at starte med skrev jeg ud på Facebook for at se, om der var nogen, der kunne datere emballagen, men jeg fik ikke så mange henvendelser. Så skrev jeg til Tulip, men de arbejder jo hjemmefra, så de har ikke adgang til deres fysiske arkiv, fortæller Signe Mortensen.

Svaret skulle dog vise sig at være lige for næsen af dem. Da de senere gik i gang med at sortere affaldet og fik kigget nærmere på emballagen, opdagede parret nemlig en holdbarhedsdato, hvor der stod 4.6.64.

- Det var virkelig vildt. Jo, vi vidste den var gammel, men ikke så gammel, at den kunne være fra 1964, fortæller Signe Mortensen.

Sammen med sin kæreste har Signe Mortensen fundet store mængder affald ved Sjællands Odde.
Sammen med sin kæreste har Signe Mortensen fundet store mængder affald ved Sjællands Odde. Foto: Privat

Ambivalent fund

Signe Mortensen og Thomas Bredvold er efterhånden nogle erfarne affaldssamlere, men baconemballagen er til dato deres mest specielle fund.

- Det er ambivalent på en eller anden måde. Det er jo sindssygt fascinerende, nu når vi har samlet affald, så længe som vi har, så lige pludselig at finde noget, der er specielt. Det giver bare en endnu mere blod på tanden. Men omvendt er der også den der side af shit, kan tingene virkelig ligge så længe? Man får virkelig syn for sagen, siger Signe Mortensen.

quote Folk er enormt engagerede lige nu, også dem der ellers ikke plejer at gå op i det

Signe Eurén Mortensen

Signe Mortensen har altid haft en skattejæger gemt i maven, og fortæller, at man kaldte hende for Tingfinderen som barn. I dag finder hun stor værdi i, at hun kan kombinere sin passion for at finde ting med et større formål.

- Jeg synes, det er så fedt, at jeg har fundet ud af at kombinere det med noget, som faktisk er virkelig meningsfuldt. Altså at kombinere det her med at gå og glo ned i jorden og finde ting med det at samle affald fra naturen, som jo er en meget, meget større sag. 

Signe Mortensen og Thomas Bredvold er efter hånden erfarne affaldssamlere.
Signe Mortensen og Thomas Bredvold er efter hånden erfarne affaldssamlere. Foto: Privat

Arrangerer fælles indsamlinger

I januar i år tog Signe Mortensen derfor initiativ til at starte NaturplejerKorpset i Odsherred, der er tiltænkt som en betegnelse for alle, der samler affald i Odsherred.

Her står hun for at arrangere fælles indsamlinger, og hun har for nylig også oprettet en gruppe på Facebook, som affaldssamlere i Odsherred kan melde sig ind i. Gruppen tæller i skrivende stund 139 medlemmer.

- Den er kun et par uger gammel, så den er jo blevet oprettet i coronatiden, og jeg ved ikke, om interessen havde været lige så stor, hvis den ikke var kommet i denne her tid. Men jeg oplever, at folk er enormt engagerede lige nu, også dem der ellers ikke plejer at gå op i det, siger Signe Mortensen.

På Facebook har kæresteparret startet en gruppe for andre lokale, der går op i at rydde naturen for skrald.
På Facebook har kæresteparret startet en gruppe for andre lokale, der går op i at rydde naturen for skrald. Foto: Privat

Jagten fortsætter

Baconemballagen ligger nu hjemme i parrets hjem i Hørve, men efterforskningen på historien om den gamle baconemballage er ikke slut endnu. Signe Mortensen har nemlig været på Krak for at kigge på luftfoto fra 1954 i håb om at kunne finde en årsag til, at de fandt emballagen netop dér, hvor de gjorde.

- Kysterne flytter sig jo længere ind, og vi kunne se, at der var et fundament på en form for bygning, som der stikker ud over skrænten. Vi fandt også noget tagpap og noget glas, som måske kan have været vinduer. Så jeg tror, at der har ligget en bygning af en art, men det er lidt svært at se på Krak’s luftfoto, for billedet er jo ikke i særlig høj opløsning, forklarer hun.

Signe Mortensen vil nu forhøre sig i lokale grupper i kommunen på Facebook i håbet om, at der er nogen, der ved, hvad der kan have ligget der.

Hvad angår den gamle baconemballage, så skal den selvfølgelig gemmes og passes på. 

- Vi synes simpelthen, at det er så sjovt, at vi opbevarer den i en mappe. Så den er næsten kommet i glas og ramme, for det føles jo nærmest som en museumsgenstand, når den er så gammel. Den beholder vi.