Irma-butikken lukkede - nu indvies teatersal til flere millioner kroner

Lørdag indvies Odsherred Teaters nye teatersal, som er klar til at blive indtaget af skuespillere, instruktører og publikummer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere års arbejde kulminerer lørdag den 25. september, når Odsherred Teater omsider kan indvie sin nye teatersal med plads til 230 publikummer.

Det sker med taler, musik og optræden i teateret på Algade i Nykøbing Sjælland, hvor der tidligere lå en Irma-butik. Ud over selve teatersalen kan gæsterne ved indvielsen opleve nye faciliterer som værksted, garderober, mødelokale, kontorer og en lounge.

quote Det er ikke hver dag, at et tidligere supermarked i en lille provinskommune ombygges til et forrygende teaterhus

Simon Vagn Jensen, teaterleder

Indvielsen af teatersalen er sidste led i en større transformation, efter teateret i sommeren 2016 flyttede fra en placering i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland til den nedlagte Irma-butik, som Odsherred Kommune købte til formålet. Nybyggeriet forbindes med den eksisterende bygning på hovedgaden Algade.

- Det er ikke hver dag, at et tidligere supermarked i en lille provinskommune ombygges til et forrygende teaterhus. Faktisk næsten aldrig. Og det er heller ikke alle byggerier, der får markant betydning for en masse mennesker, men det gør det her, siger teaterleder Simon Vagn Jensen i en pressemeddelelse.

Den nye teatersal er blandt andet støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Den nye teatersal er blandt andet støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Foto: Odsherred Teater

- Kulturen har en helt afgørende rolle i styrkelsen af livskvalitet og attraktion i Odsherred. Det her nye teater gør en forskel, tilføjer han.

Selve tilbygning er såkaldt blackbox-teatersal, det betyder, at teatersalen er fleksibel og kan indrettes efter de forskellige forestillinger i salen.

Modtog millioner fra A. P. Møller

Kommunen renoverede den forreste del af bygningen til teatercafé, kontor og køkken og etablerede sidenhen sammen med teatret en bygningsfond, hvis formål er at bygge og drive teatret.

quote Tilblivelsen af Odsherreds nye teater er ikke alene et fantastisk byggeri, men også et aktiv for hele Odsherred

Lars Nybjerg, bestyrelsesformand for bygningsfonden Odsherred Teater

I en arkitektkonkurrence blev fire arkitektfirmaer i 2018 indbudt til opgaven med at tegne en ny teatersal med cirka 250 pladser og et samlet areal på 1.000 kvadratmeter.

Der skulle i forslagene være fokus på en sammenhængende arkitektur for hele teaterbygningen og omgivelserne mod gågaden og mod parkeringspladsen ved Holsts Have, og her løb Christensen og Co Arkitekter i januar 2019 med opgaven om at tegne teateret.

- Tilblivelsen af Odsherreds nye teater er ikke alene et fantastisk byggeri, men også et aktiv for hele Odsherred.

- I en tid, hvor der i hele landet er fokus på at gentænke provinsens fremtidig bymidte, er Odsherreds nye teater med sin placering, et nytænkende og forbilledlig projekt, udtaler formanden for bygningsfonden Odsherred Teaters bestyrelse, Lars Nybjerg.

Kom med på en virtuel rundtur i Odsherred Teaters nye teatersal.

Borgmester Thomas Adelskov (S) glæder sig også over den kommende indvielse.

- Odsherred Teater har igennem alle årene haft en enorm kulturel betydning for egnen. Vi har som område en rig kunsthistorie, og vores blomstrende kulturliv er noget af det, der virkelig løfter Odsherred og adskiller os fra andre, siger han.

Snart kommer der sæder op i den nye teatersal.
Snart kommer der sæder op i den nye teatersal. Foto: Odsherred Teater

Byggeriet har fået støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 10 millioner kroner, den filantropiske forening Realdania med 10 millioner kroner, Odsherred Kommune med 10 millioner kroner samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med fem millioner kroner.

Det er desuden støttet af Poul Johansen Fonden, Brand af 1848, Knud Højgaards Fond, LAG-midlerne, Nykøbing Håndværkerforening, Sparekassen Sjælland Fonden, Superbrugsen/Nykøbing Sj, Broderlogen 87.