Her får skolebørnene gratis morgenmad for at styrke læringen

I Odsherred Kommune er fem skoler begyndt at dele gratis morgenmad ud til de store elever. Det skal styrke sundheden, trivslen og læringen.

Der er både frugt og boller på skoleskemaet, når de store elever fra Fårevejle Skole møder ind fra morgenstunden.

Sammen med fire andre skoler i Odsherred Kommune har Fårevejle Skole nemlig delt gratis skolemad ud siden august. 

- Vi kan mærke, at de er klar til undervisningen, efter de har spist her. Det har været svært før, fordi de jo har deres computere og så videre, og nogen har nogle fællesskaber omkring det, og nogen har ikke rigtig været med i det. Nogen har været ude at spille fodbold, men der er altid nogen, der ikke er med, fortæller Christian Ranch Elgaard, der er afdelingsleder på Fårevejle Skole.

- Så her giver det simpelthen bare et super fællesskab.

FødevareBanken ankommer med mad hver tirsdag til de skoler, der er med i skolemadsindsatsen.
FødevareBanken ankommer med mad hver tirsdag til de skoler, der er med i skolemadsindsatsen. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Det er forskelligt hvilken mad, der serveres fra dag til dag, da maden primært kommer fra FødevareBanken, som arbejder med at stoppe madspild. Men uanset hvilken mad der er at finde på menuen, er eleverne begejstrede for tiltaget.

- Det er meget dejligt. Det er dejligt at få noget energi i kroppen, lyder det fra Emil Nord Heuser.

- Jeg synes, det er meget dejligt, fordi jeg kan sidde med mine venner, siger Frederikke Lund Michelsen.

Plejehjem
Læs også
Bedre indretning kan forebygge smitte på plejehjem
Plejehjem
Læs også
Bedre indretning kan forebygge smitte på plejehjem

En del af sundhedsstrategien

Skolemadsindsatsen er blevet til på baggrund af Odsherred Kommunes sundhedsstrategi. Formålet er, at styrke elevernes sundhed, trivsel og læring.

- Vi ved, at når skoleelever ikke spiser morgenmad, så trives de dårligt, og de er faktisk også mindre glade for at gå i skole. Og der synes vi jo bare, at det giver super god mening at kigge ind i det her med skolemad som et skridt i at skabe bedre sundhed og trivsel blandt børn og unge, forklarer Sara Knabe Sørensen, der er chefkonsulent i Omsorg og Sundhed hos Odsherred Kommune.

Det er frivillige forældre, der laver morgenmaden til de unge.
Det er frivillige forældre, der laver morgenmaden til de unge. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Udover de fem skoler og FødevareBanken er Steno Diabetes Center Sjælland også involveret i projektet. Det betyder dog ikke, at projektet handler om at undgå diabetes blandt børn og unge, fastslår Sara Knabe Sørensen.

- Det er et langt bredere fokus. Det handler om læring, det handler om sundhed, det handler om trivsel. Skal vi helt op på den høje hest, jamen så håber vi jo på, at der er endnu flere, som kommer igennem et grundskoleforløb og får mod på også at tage en ungdomsuddannelse.