¨

Fodboldspillere og ryttere til hest klædt i lyserødt – samler ind til kampen mod brystkræft

Rytterne i Fårevejle og fodboldspillerne i Slagelse støttede alle op om kampagnen Lyserød Lørdag. Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

I dag arrangerede Kræftens Bekæmpelse kampagnen Lyserød Lørdag, og flere steder i regionen blev der samlet ind til den gode sag.

I dag stod i brysternes tegn.

Flere steder i regionen blev der nemlig afholdt Lyserød Lørdag med det mål for øje at samle så mange penge som muligt ind til kampen mod brystkræft.

Lyserød Lørdag blev blandt andet markeret i Fårevejle Stationsby i Odsherred Kommune. Her var ryttere og heste trukket i det lyserøde skrud, og 61 ekvipager tog på ridetur ved Lammefjorden.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Både ryttere og heste var klædt i lyserødt. Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Lammefjordens Grønsagslag, Foreningen Ferierytter og firmaet Åbne Landskaber stod bag arrangementet. Hver rytter har betalt 200 kroner, så de første 12.200 kroner går ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

Men de håber på mere.

- Vi vil selvfølgelig gerne samle så mange penge som muligt ind. Vi har også nogle ting, folk kan byde på, og til hverdag har vi også salg af kartofler og gulerødder, hvor vi støtter med 50 øre per solgte pose. Også under støt brysterne. Så det var oplagt at være med til Lyserød Lørdag, siger Annette Krøll, der er sekretær hos Lammefjordens Grøntsagslag.

Fakta om brystkræft:

  • Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft
  • Ved langt størstedelen af tilfældene kan man ikke give et konkret svar på, hvorfor kræften opstod.
  • 7-8 ud af 10 kvindelige brystkræftpatienter får diagnosen hormonfølsom brystkræft.
  • Brystkræft er arvelig i cirka 5-10 procent af tilfældene. BRCA1 og BRCA2 hedder de to kendte gener, som man kan testes for og hvori der hyppigst kan være fejl, som giver en øget risiko for brystkræft.
  • I perioden 2008-2010 skete der stigning i antallet af brystkræfttilfælde, da mammografi screeninger blev udrullet til kvinder mellem 50-69 år landet over, og man derfor opdagede flere tilfælde. I dag ses kun en svag stigning i antallet af nye tilfælde.
  • Risikoen for brystkræft forøges ved alkoholforbrug, overvægt og sen alder ved første fødsel.
  • Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år - og er mest almindeligt hos kvinder mellem 60 og 69 år.
  • Overlevelsen for brystkræftpatienter er forbedret. Flere og flere lever længere med diagnosen. Siden 2005 er 5-års overlevelsen steget fra 81 pct. til 87 pct. Og 10-års overlevelsen steget fra 71 pct. til 77 pct.
  • Ved udgangen af 2016 levede 66.372 danske kvinder med en brystkræftdiagnose.

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Se mere

Vigtigt at støtte kvinder i mandsdomineret sport

Også i Slagelse var spillere fra fodboldklubben B73 Slagelse trukket i de lyserøde trøjer.

Vi har rigtig mange medlemmer på pigesiden og gør en stor dyd ud af at have det. Derfor synes vi også, at man i en mandsdomineret sport skal støtte op

Kenneth Johansen, ungdomsformand, B73

For anden gang afholdt de Lyserød Lørdag med stævne hele dagen, tombola og loppemarked. 160 børn, unge og voksne deltog, og de håber at kunne slå sidste års indsamling på 40.000 kroner.

- Vi er en fodboldklub, der har en stor pigtrup. Vi har rigtig mange medlemmer på pigesiden og gør en stor dyd ud af at have det. Derfor synes vi også, at man i en mandsdomineret sport skal støtte op om det, der har med pigerne at gøre. Og det er i det her tilfælde brystkræft, som er vigtigt at gave fokus på, siger Kenneth Johansen, der er ungdomsformand i B73.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Spillerne var i speciallavede spillerdragter i dagens anledning. Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

I 2018 blev der indsamlet 16,4 millioner kroner til brystkræftsagen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App