Flest spritbilister om sommeren

En skøn sommeraften i godt selskab skriger nærmest på en kold øl eller en god flaske rødvin. Og hvis du er en af dem, der bagefter hopper ind i bilen og kører hjem, ja så er du ikke den eneste. For når solen skinner, så topper antallet af spritbilister her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af de sidste fem år har 25 mennesker mistet livet i juni, juli og august på grund af spirituskørsel, mens 132 er kommet alvorligt til skade. I de resterende måneder er tallene markant lavere. Det viser tal fra Sjællands Færdselssikkerhedsudvalg.

- Her i sommermånederne lægger folk ikke mærke til, hvor meget de drikker. Man sidder ikke og tæller genstande, og så ender det med, at man tager bilen, når man skal et eller andet, siger Peter Stryhn, leder af Færdselspolitiet, Midt- og Vestsjællandspoliti.

Problemet med spritbilisme er desuden værst i weekenden, hvor der sker over dobbelt så mange ulykker som mandag, tirsdag og onsdag. Det er en udvikling, som Rådet for Sikker Trafik, politiet og Sjællands Færdselssikkerhedsudvalg gerne vil gøre noget ved. Derfor er de i løbet af sommermånederne på gaden med en ny kampagne. Torsdag var de i Nykøbing Sjælland. 

- Vi har de her briller, og med dem giver vi folk mulighed for at opleve, hvordan det er, når man er påvirket og ikke kan sætte fokus på det, man skal hen mod, for eksempel en vej, siger Frank Hagerup fra Sjællands Færdselssikkerhedsudvalg.

Sagt med lidt andre ord, så kunne ganske ædru personer altså opleve en kæmpebrandert ganske gratis og helt uden tømmermænd.

- Jeg blev virkelig overrasket over, hvor meget det betyder, hvis man har drukket tre-fire øl. Det er helt skræmmende, siger Karin Jensen fra Fløng, som slingrede afsted i gågaden med spritbrillerne på.

Kampagnen skal også sætte fokus på, at vi er alt for dårlige til at stoppe personer, som sætter sig bag rattet, efter de har drukket.

- Folk tør ikke stille spørgsmålet og konfrontere personen. Der er et tabu omkring det, siger Frank Hagerup fra Sjællands Færdselssikkerhedsudvalg.

Hvis du vil prøve spritbrillerne, så kan du blandt andet gøre det i morgen på gågaden i Nykøbing Sjælland og den 16. juli i Faxe Ladeplads.

Her kan du læse mere om alkohol i trafikken:

http://www.sikkertrafik.dk/I%20bil/Alkohol.aspx