Fastspændt patient død på hospital

En 36-årig psykisk syg mand med en kraftig hjernelidelse døde tirsdag aften på det psykiatriske hospital i Nykøbing Sjælland. Han omkom mens han var tvangsfikseret - altså spændt fast med remme til sengen. Politiet skal nu efterforske, hvad der er sket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 36-årige var indlagt på retspsykiatrisk afdeling, da han er varetægtsfængslet af politiet. Han var desuden konstant overvåget af en plejer.

- Der sad fast en plejer et par meter fra sengen. Der havde været kontakt et kvarter før, men da man tilbyder ham aftensmad, finder man ud af, at han ikke længere trækker vejret, fortæller Benedicte Volfing, der er ledende overlæge.

Manden led af en uhelbredelig sygdom i hjernen. Han var desuden meget voldsom og slog ud efter personalet, derfor var han tvangsfikseret.

- Så længe han var impulsiv og slog ud, var det nødvendigt at fiksere ham og det blev vurderet ved lægetilsyn udefra fire gange i døgnet, forklarer Benedickte Volfing.

Mandens tilstand var overvåget af somatiske læger både fra Holbæk og København. Benedicte Volfing er overbevist om, at opholdet på den retspsykiatriske afdeling under tvangsfiksering ikke kan have indvirket på mandens død.

- Han har haft en hjernelidelse i hvert fald gennem de sidste ti år, og lægerne kunne ikke gøre mere, så det var et spørgsmål om tid, inden han ville dø af denne  lidelse. Han sov stille ind. Det var ikke i krampeanfald eller voldsom handling han døde, og vi kunne ikke medicinere ham yderligere, så jeg tror ikke, vi kunne have forhindret det her, forklarer hun.

Politiet og embedslægen skal torsdag foretage ligsyn og derefter skal bl.a. en opduktion afgøre den præcise dødsårsag.