Borgere frustrerede over timelange ventetider til coronatest: - Det er uacceptabelt

Situationen bliver kaldt for uacceptabel af borgmesteren i Odsherred, mens Region Sjælland forsikrer, at man gør, hvad man kan for at øge kapaciteten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de forgangne uger har ventetiderne til corona-test i Odsherred betydet ventetider på op til halvanden time. Kommunen har i alt to testcentre, og både i Asnæs og Nykøbing Sjælland har køerne sneglet sig afsted.

Generelt er der lange ventetider i store dele af regionen. Lørdag var ventetiden oppe på en time ved 14 af 23 testcentre, imens der søndag klokken 13 blev oplyst ventetider på i 45 minutter i Nykøbing Falster, en time i Fensmark, tre kvarter i Slagelse og i Nykøbing Sjælland oplyste Falck ligeledes om en times ventetid.

quote Det er fuldstændig sindssygt. Det kan ikke blive værre

Poul-Erik Andersen, Nørre Asmindrup.

Fungerende borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Nicolaisen (R) er opmærksom på problematikken. Og han er ikke imponeret over tempoet i testcentrene navnlig her op til jul, hvor mange sommerhusgæster besøger kommunen.

- Det er uacceptabelt. Som vi ser det i dag, er der en ventetid på en time, og det vi har set de andre dage – de sidste 14 dage – det er halvanden til to timer, siger han.

Anerkender problem

Blandt borgerne er der delte meninger om ventetiden:

- Det er fuldstændig sindssygt. Det kan ikke blive værre, siger Poul-Erik Andersen fra Nørre Asmindrup.

Poul-Erik Andersen fra Nørre Asmindrup er stærkt utilfreds med den lange ventetid.
Poul-Erik Andersen fra Nørre Asmindrup er stærkt utilfreds med den lange ventetid. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Imens Lone Sandbo fra Rørvig ser anderledes på ventetiden:

- Jeg synes, det er okay, jeg har mine høretelefoner med, og så kan jeg stå og høre lydbog imens. Vejret er jo også okay, og jeg har masser af tøj på – så det er fint nok.

Lone Sandbo fra Rørvig synes også ventetiden er lang, men hun har fundet en god måde til at fordrive tiden i køen.
Lone Sandbo fra Rørvig synes også ventetiden er lang, men hun har fundet en god måde til at fordrive tiden i køen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Imens familien Anders Wandahl fra Nykøbing Sjælland også synes, testforholdene burde kunne optimeres:

- Det er irriterende at bruge så lang tid på det, siger han.

Han nåede dog igennem på 40 minutter i dag.

- Det er lang tid at stå og vente – men det er væsentlig hurtigere end vi har oplevet før – vi har før stået i to timer, siger Anders Wandahl.

Anders Wandahl fra Nykøbing Sjælland har før prøvet at vente i to timer. I dag var han igennem på 40 minutter.
Anders Wandahl fra Nykøbing Sjælland har før prøvet at vente i to timer. I dag var han igennem på 40 minutter. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Region Sjælland meddelte lørdag, at man vil øge testkapaciteten med 50 procent frem mod juleaften. Det sker blandt andet ved at åbne et nyt testcenter i Vig, Odsherred Kommune.

quote Vi ved godt, der er køer flere steder, og vi ved også, Odsherred er et særligt problem

Anne Øster Hjortshøj, enhedschef, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland.

- Vi ved godt, der er køer flere steder, og vi ved også, Odsherred er et særligt problem. Vi har bedt Falck om at give Odsherred rigtig høj prioritet i forhold til at få kapaciteten op, siger Anne Øster Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland.

Forbedringer på vej

Den nyhed er fungerende borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Nicolaisen, tilfreds med. Men han ønsker samtidig, at kapaciteten bliver skruet op på de to eksisterende testcentre:

- Det, vi også ønsker, er, at der er flere podere de enkelte steder, så vi får et hurtigere flow igennem, så vi ikke har de køer, som vi har nu, siger han.

Mikael Kokseby, projektchef for Covid Indsats i Falck, fortæller, at man arbejder på at få ventetiden bragt ned.
Mikael Kokseby, projektchef for Covid Indsats i Falck, fortæller, at man arbejder på at få ventetiden bragt ned. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og Falck anerkender fuldt ud borgernes oplevelser af lange køer. Problemet arbejder man på at forbedre, fortæller Mikael Kokseby, projektchef for Covid Indsats i Falck:

- I modsætning til sidst, da vi havde en større test-indsats, var samfundet lukket ned. Det gav os selvfølgelig nogle muligheder for at have nogle større lokationer, og det gav os en mulighed for at udgive kapaciteten også mere lokalt.

- Det vi kan gøre lige nu, er at vi kan sørge for at være bemandet til maksimum på de enkelte test-lokationer, og det er selvfølgelig det, vi arbejder døgnet rundt på at være, tilføjer han.

Læs også
Regionen øger atter testkapaciteten for kviktest: - Vi må forvente kø
Læs også
Regionen øger atter testkapaciteten for kviktest: - Vi må forvente kø

Den samlede kapacitet har hidtil ligget på 26.000 kviktests i Region Sjælland – men nu bliver den reguleret op til 39.000 daglige test frem mod juleaften.

Foruden Vig åbnes der testcentre i Fensmark, Borup, Rødby og Tølløse, foruden testcentre på en række af de mindre øer, hvormed den samlede liste over testcentre her i sende-området tæller 27.


Nyhedsoverblik