Bor i en autocamper: Amanda og Tobias solgte lejligheden og fandt lykken

Amanda og Tobias blev træt af fastlåste rammer og realkreditlån. Nu bor de i en autocamper - og snart i et økosamfund i Odsherred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først uddannelse. Så et job, en lejlighed og senere måske et parcelhus i et villakvarter. Sådan lyder opskriften for mange unge par. Men for 30-årige Tobias Madsen og 29-årige Amanda Fellow gik der ikke længe, før de mærkede, at dén plan ikke var den rette for dem.

- Vi var rimeligt fastlåste, og det ville vi gerne frigøre os fra, siger Tobias Madsen til TV2 ØSTs ungdomsredaktion KRAS.

quote Den frihed, vi lige havde fået med et nyt arbejde, forsvandt utroligt hurtigt

Tobias Madsen

Til at starte med nød de friheden, da Tobias var færdiguddannet og begyndte at tjene penge. Som så mange andre investerede de i en dyr ejerlejlighed i København, men hurtigt blev det svært for dem at mærke den frihed, de lige havde nydt. 

- Vi oplevede, at det faktisk var utroligt dyrt at sidde i. Den frihed, vi lige havde fået med et nyt arbejde, forsvandt utroligt hurtigt, siger Tobias Madsen.

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

1 million kroner

Derfor kastede Amanda og Tobias sig ud i en udfordring: De vil opspare 1 million kroner så hurtigt som muligt - og det er en svær øvelse, når der skal betales lån af til en dyr bolig i hovedstaden. Derfor er lejligheden nu solgt, og på deres fælles Instagram-profil @copenhagen_vanlife viser parret deres nye liv i en ældre autocamper. 

- Vi har boet i autocamperen i snart to år, og vi har opdaget, at et lille hjem faktisk er utroligt fedt, siger Tobias Madsen.

Selvom det er en autocamper, der udgør parrets fælles hjem, ligner den ikke det, man normalt kunne se trille rundt ved de norske fjelde eller langs Gardasøen. "Stuen" er hyggeligt møbleret med tæpper og puder, der er stemningsfulde lamper, og varmen sørger en specialbygget brændeovn for.

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST
KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Soveværelset er i sagens natur småt - også i højden. Det er nemlig indrettet på en slags hems i autocamperen. Til gengæld kan man åbne en luge i autocamperens loft og nyde udsigten over landskabet. 

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Planlægger at gå hjemme

Selvom nogle mennesker ender med at bo under simple kår af ufrivillighedens vej, er det vigtigt for Amanda og Tobias at understrege, at det for dem er et helt bevidst valg.

- Vi er jo ikke flyttet i camperen af nød, eller fordi vi er på røven økonomisk. Vi har to gode jobs og tjener faktisk ret godt begge to, men vi har valgt at gøre det, fordi vi har et valg om, at vi kan gøre noget andet, siger Amanda Fellov

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Selvom de to stortrives i camperen, kommer det ikke til at vare evigt. De planlægger nemlig at få helt fast grund under fødderne senere.

- Hvis man vil stifte familie, er camperen måske lidt lille, og det er ikke let at komme op og ned af trappestigen (til hemsen med parrets seng, red.), hvis man er højgravid. Så af naturlige årsager er der en bagkant på livet i autocamperen, siger Tobias Madsen.

quote Det har jo givet os blod på tanden til at fortsætte med at leve simpelt og spare op

Amanda Fellov

Det bliver dog hverken i en ny ejerlejlighed i København eller i et parcelhuskvarter med ligusterhæk og garage.

- Vores planer for vores fremtidige familieliv er, at vi godt kunne tænke os, at en af os kunne gå hjemme i en årrække. Hvis man skal det, skal man bo ret billigt, hvis man også gerne vil fastholde sin levestandard, forklarer Amanda Fellov.

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Et brugt hus eller en gammel skurvogn

Amanda og Tobias har fundet en helt særligt plet på landkortet, hvor de kan kombinere deres tanker om at bo både billigt og bæredygtigt.

- Vi har valgt at købe os ind i et økofællesskab i Egebjerg i Odsherred, hvor vi tænker at flytte ud sammen med 25 andre familier inden for de næste års tid.

quote Det vigtigste, vi har lært er, hvor lidt der skal til, for at man er glad

Amanda Fellov

Her er planen, at de på bæredygtig vis vil skabe et nyt hjem i "Økosamfundet Egeskoven". Det kan for eksempel være i et "brugt" hus, der kan leveres med kran, eller ved at ombygge en skurvogn.

 - Det, vi kan få her, er jo en lille, skøn by med en masse skønne mennesker, siger Tobias, der ser store muligheder i det lille lokalasmfund, når parret engang får børn.

- De vil kunne løbe rundt og lege med venner uden at skulle tænke på store biler eller motorveje.

Det simple liv

Det første spadestik til Økosamfundet Egeskoven blev taget i 2017, og det består af i alt 25 andelsgrunde på hver cirka 1900 kvadratmeter. Indtil videre er 19 af grundene blevet solgt til familier med vidt forskellige baggrunde. Køberne udgøres af alt lige fra par sidst i 20’erne, som Amanda og Tobias, til børnefamilier og pensionister.

- Fællesnævneren er, at vi alle gerne vil passe på vores verden. Vi forøger simpelthen at leve på en måde, som er mere skånsom for planeten samtidig med, at vi bestræber os på at lave nogle fællesskaber for mennesker, som er gode at være i, siger Diana Flejsborg, der har været med til at starte projektet op.

Diana Flejsborg betegner Økosamfundet Egeskoven som en form for bofællesskab, der juridisk set er struktureret som en andelsforening. Beboerne har mulighed for at bygge deres hjem på mange forskellige måder, men fælles for dem alle er, at de ønsker at bo bæredygtigt og billigt. 

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Dén opskrift passer perfekt til Amanda og Tobias, der efter to år i autocamperen har fået smag for det simple liv. Det har derfor også vist sig at være en relativt smal sag at spare mange penge sammen. 

- Nu er vi et godt stykke over halvvejs med vores mål om at spare en million op. Men det har jo givet os blod på tanden til at fortsætte med at leve simpelt og spare op. Vi har fundet ud af, at man godt kan, siger Amanda Fellov.

Selvom livet i camperen har en udløbsdato, er parret derfor glade for det, de har fået ud af at bo der.

- Det vigtigste, vi har lært ved at bo i camperen er, hvor lidt der skal til, for at man er glad. Hvor simpelt, man kan bo, og faktisk have det rigtig godt.

KRAS autocamperpar
Foto: KRAS - TV2 ØST

Nyhedsoverblik