¨

Bodil - et år efter: Par i Vig flyttede hjem efter fem måneder

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 4

For ægteparret Bente og Togo Lohse i Vig var stormen Bodil ikke det værste - men det var de efterfølgende oversvømmelser til gengæld.

80 centimeter sandsække var ikke nok til at holde vandmasserne ude af Bente og Togo Lohses hus i Vig 6. december sidste år. Oversvømmelserne der kom i kølvandet på stormen Bodil stod i hele huset.

- Normalt, når vandet er over én meter over daglig vand, så når vandet næsten op til vores udehus. Da vi 5. december kunne høre, at man forventede to meter over dagligt vande, kunne vi regne ud, at vores hus ville blive oversvømmet, husker Bente Lohse.

Beredskabsstyrelsen lagde sandsække

Parret kontaktede Beredskabstyrelsen, der i løbet af aftenen og natten – mens stormen Bodil rasede – lagde 80 centimeter sandsække rundt om hele huset i forsøget på at holde de ventede vandmasser ude.

- Men ved 16-tiden 6. december kunne sandsækkene ikke holde vandet ude mere og hele vores hus stod i vand. Vi kunne intet gøre. Strømmen gik i huset på grund af kortslutning, så vi lånte en generator af en ven, så vi kunne prøve at pumpe vandet væk, fortæller hun.

Parret overnattede i et nærliggende tomt sommerhus, og kunne om morgenen konstatere, at vandet var væk igen.

- Men skaden var sket. Vandet havde dækket gulvet i hele huset. Men heldigvis havde vandet ikke stået op af væggene, så de var ikke blevet vandskadet. Så sandsækkene begrænsede skaderne, mener hun.

Flyttede først tilbage efter fem måneder

Der gik dog alligevel fem månneder før parret kunne flytte ind i huset igen. I den periode boede parret i et par venners fritidshus i nærheden.

- Der stod fire affugtere i tre måneder før der blev sagt god for at der var tørt nok. Derefter gik reparationerne i gang, og efter fem måneder kunne vi flytte ind igen, fortæller Bente Lohse.

Hun anslår, at vandskaderne har krævet reparationer for i alt 300.000 kroner. Cirka 15.000 kroner af dem har været egenbetaling.

- Så økonomisk er vi sluppet nådigt, men først for to måneder siden sluttede de sidste reparationer, så det har været en lang og hård proces, slår hun fast – og håber ikke, at det sker igen i parrets levetid.

- Eksperterne siger, at den slags oversvømmelser sker hvert 100. år, så vi regner ikke med, at det sker igen i vores levetid, siger hun.

Tema på tveast.dk

Du kan på tveast.dk få et tilbageblik på, hvordan Bodil udspillede sig i vores område – og som TV ØST dækkede det. Du kan blandt andet finde nyhedsudsendelserne fra dagene omkring Bodil, seerbilleder og seervideo og et tilbageblik på Bodil – minut for minut på www.tveast.dk/bodil

Stormen Bodil står stadig frisk i erindringen for de fleste her et år efter. Hvis du ligger inde med video eller billeder fra dagene omkring stormen og det efterfølgende oversvømmelser kan du sende det til TV ØST.

Send video og billeder til TVØST

Billeder sendes til redaktion@tveast.dk (max. 10 MB per mail) – og gerne med en lille tekst, der fortæller hvor og af hvem billederne er taget. Beskriv også gerne kort historien omkring billederne.

Video oploades via www.tveast.dk/sendvideo

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App