Anna skriger efter flere hænder: - Vi er nødt til at sige nej til nogle gæster

Der er stor mangel på arbejdskraft i hotel- og restaurationsbranchen. Hos Det Vilde Køkken i Odsherred har de svært ved at skaffe hænder nok.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren er over os, og det betyder højsæson for hoteller og restauranter.

Men mens turisterne strømmer til, er der stor mangel på arbejdskraft. Fra september sidste år frem til februar i år, blev der opslået 2.513 stillinger i hotel- og restaurationsbranchen her i regionen.

37 procent af stillingerne blev dog enten ikke besat eller besat af en person uden alle de ønskede kvalifikationer. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Anna Stoltz Andersen driver Det Vilde Køkken sammen med sin mand.
Anna Stoltz Andersen driver Det Vilde Køkken sammen med sin mand. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Og problemet ser endnu ikke ud til at være løst. Hos Det Vilde Køkken i Klint nord for Nykøbing Sjælland skriger ejeren efter hænder.

- Vi mangler flere selvfølgelig erfarne medarbejdere. Både til køkkenet og tjenere, fortæller Anna Stoltz Andersen, der er køkkenchef hos Det Vilde Køkken.

Arbejder dobbelt så meget

Anna Stoltz Andersen har sammen med sin mand drevet restauranten og cafeen i seks år. Lige nu søger hun primært ufaglært arbejdskraft over 18 år.

Selv er hun for tiden nødt til at arbejde dobbelt så meget, op mod firs timer om ugen, fordi hun har svært ved at finde personale.

- Sidste år og især i år, der kommer det virkelig bag på os, hvor svært det er.

Annamaja Walløe Ankerstjerne hjælper til i køkkenet hos Det Vilde Køkken.
Annamaja Walløe Ankerstjerne hjælper til i køkkenet hos Det Vilde Køkken. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

14-årige Annamaja Walløe Ankerstjerne er netop blevet headhuntet som opvasker og køkkenhjælper i Det Vilde Køkken.

- Jeg søgte det faktisk ikke, men jeg fik tilbuddet. Og jeg har tænkt på at få et arbejde i et stykke tid. Det er fedt at tjene sine egne penge, lyder det fra Annamaja Walløe Ankerstjerne.

Må sige nej til gæster

Som så mange andre restauranter og hoteller betyder højsæsonen alt, og derfor har den akutte personalemangel allerede haft konsekvenser i Klint.

Læs også
På trods af jobfest mangler hoteller og restauranter hænder
Læs også
På trods af jobfest mangler hoteller og restauranter hænder

- Altså vi er nødt til at sige nej til nogle gæster. Simpelthen fordi at en lørdag morgen for eksempel, når jeg ved, at jeg stadig mangler en tjener og en i køkkenet, så er jeg nødt til at skære ned på antallet af gæster, og det gør virkelig ondt. Vi tjener vores penge nu til, at vi kan have åbent resten af året også, siger Anna Stoltz Andersen.

Manglen opstod allerede under corona, men det lader ikke til, at personalet er kommet tilbage.

- Det er et hårdt arbejde her. Og jeg kan forestille mig, at mange unge synes, det er for hårdt. Det er et hårdt job. Man har fri klokken 23.00.

Efterspørgslen er for stor

Ifølge interesseorganisationen HORESTA er der i dag flere ansatte i branchen end i 2019, men turisme og efterspørgslen er for stor.

Anna Stoltz Andersen mangler både ansatte til køkkenet og tjenere.
Anna Stoltz Andersen mangler både ansatte til køkkenet og tjenere. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST


- Lige nu koster personalemanglen branchen et omsætningstab her bare i 2022 på tre til fem milliarder. Det er jo altså penge, som de rigtigt godt kunne bruge, fordi de har tabt rigtigt mange penge under pandemien. Selvom det går utroligt godt, og selvom der er gang i den derude, hvilket er super positivt, så har de alle sammen oparbejdet gæld, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos HORESTA.

- Og derfor er det ulykkeligt, at de ikke har muligheden, fordi efterspørgslen er der, og så kan de ikke skaffe hænder nok til, at få pengene i kassen og dække det økonomiske tab, som de har haft de sidste to år. Så derfor er det en alvorlig situation, erhvervet står i.

Hos Det Vilde Køkken håber man på, at gæsterne i fremtiden er med på at indstille sig til de nye forhold, for personalemanglen har konsekvenser - også for menuen.

Læs også
Mange virksomheder i dyb økonomisk krise - her er grunden
Læs også
Mange virksomheder i dyb økonomisk krise - her er grunden

- Måske ikke forvente, at når man kommer på restauranten, at man kan bestille mellem ti forskellige retter, men spise det, som vi serverer. Altså vi serverer en menu, og det er en treretters menu, og på den måde kan man gøre det lidt billigere, lyder det fra Anna Stoltz Andersen.

Kan I holde til det?

- Der er der mange, der spørger om. Vi gør det så godt, vi kan. Altså jeg er nået til det punkt, hvor jeg siger, at jeg gør det virkelig så godt, jeg kan, og så kan jeg ikke mere.

Ifølge HORESTA mener op mod halvdelen af alle restauranter og næsten 70 procent af hotellerne på landsplan, at de ville kunne få en større omsætning, hvis de havde flere ansatte.


Nyhedsoverblik