Ja eller nej til folkeafstemningen?

Den 3. december skal retsforbeholdene til afstemning. Men hvad er egentligt argumenterne for eller imod. Læs to kandidaters bedste argumenter her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når vi den 3. december skal til stemmeurner, skal vi tage stilling til, om de danske EU-retsforbehold skal erstattes af en såkaldt tilvalgsordning. Her vil Danmark selv kunne vælge, hvilke af de 50 EU-retsakter, vi vil tilslutter os.

Men hvad er argumenterne egentligt for og imod?

Læs også: Har du husket EU-folkeafstemningen

Vi har snakket med to medlemmer af Folketinget, der stemmer henholdsvis ja og nej.

Rasmus Helveg Petersens (RV) argumenter for, at du skal stemme ja:

- Hvis vi stemmer ja, bliver vi en del af Europol. Det er meget vigtigt for at bekæmpe kriminalitet, der ikke overholder grænserne. Hvis vi ikke stemmer ja, ryger vi ud af Europol, og det er en trussel mod vores sikkerhed.

- Vi skal stemme ja for at begrænse børnepornografi. Her er et europæisk samarbejde meget vigtigt. Det foregår over internettet, og kan ikke begrænses uden et samarbejde på tværs af grænserne.

- Vi skal stemme ja for at deltage i et internationalt samarbejde i stedet for at stå uden for. Så kommer vi tættere på et europæisk samarbejde.

 

Eva Flyvholm (EL) argumenter for, at du skal stemme nej:

- Vi skal stemme nej af demokratiske årsager. Beslutningerne skal træffes tættere på borgerne, vi skal ikke flytte mere magt til EU, der er centraliseret og ugennemsigtigt.

- Vi skal stemme nej, fordi det er vigtigt, at vi kæmper for ordentlig retssikkerhed. Jeg tror, vi bedre værner om vores rettigheder på den måde. Hvis retsforbeholdene afskaffes, vil der være mere overvågning og mindre kontrol af myndigheder.

- Vi skal stemme nej, fordi en afskaffelse af retsforbeholdene vil betyde, at områder som forældremyndigheder, ægteskab og skilsmisse skal bestemmes ved et bord med 27 andre lande. De lande har meget anderledes retskultur. Det vil gøre det sværere for Danmark at være progressiv.