Fup eller fakta

Nu kan du efterlyse og give gode råd, en helt ny service fra TV2 ØST. Samtidig får vi læge og videnskabsjournalist til at bedømme, hvad der er fup eller fakta.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan kan man være sikker på at sværen bliver sprød? Og hvordan kan man undgå at gummistøvlerne lugter?

Det er blot et par af de mange spørgsmål, som du kan stille - eller besvare - her på TV2 Øst.

Mangler du et godt råd, eller har du et fantastisk husgeråd, som vi alle sammen bare skal kende, kan du bruge denne side. Skriv en kommentar her nedenfor - og følg programmerne i TV2 ØST fra mandag.

Gode råd?
Følgende gode råd er bedømt som enten fup eller fakta af læge og videnskabsjournalist, Jerk W. Langer.

Tag en romtoddy mod forkølelse:
Både-og. En forkølelse går altid over på 4-5 dage! Så næsten uanset hvad du forsøger dig med på 3.-4. dagen, virker det som om det "hjælper". Men det er i virkeligheden tiden, der læger. Men en romtoddy er da udmærket lindring, og nok aller bedst til at trøste, hvis man har ondt af sig selv.

Brug brystmælk eller kamillete mod øjenbetændelse hos det lille barn:
Fakta. Brystmælk indeholder antistoffer, som bekæmper bakterier og virus. Også kamillete kan virke let desinficerende. Jeg synes, at kamilleteen virker mest tiltagende. Husk at teen skal være afkølet, og dryp så en dråbe eller to i øjet med nogle timers mellemrum.

Jeg undgår sygdom ved at sove med et hvidløg:
Fup. Det er gammel overtro fra vampyrtiden. Men spiser du to fed hvidløg om dagen, kan det godt ruste din modstandskraft mod forkølelse samt på længere sigt være godt for kolesteroltallet.

Hård mave klares med svesker:
Fakta. Men brug dem kun i nogle dage. For de virker ganske kraftigt, og længere tids brug kan gøre tarmmusklerne sløve. Et lille barn med forstoppelse kan klares med lidt sveskemos. Husk generelt, at de bedste våben mod forstoppelse er væske, motion og kostfibre.

Revne æbler mod diarré:
Fakta. Det lindrer lidt, akkurat som ristet brød og mild suppe. Det vigtigste ved diarré er at dække væsketabet med vand + 1 teskefuld salt + 4 teskefuld sukker.

Mælkebøttesaft klarer vorter:
Fup. Gammel overtro fra folkemedicinen. Mælkebøtter virker let vanddrivende. Vil du endelig prøve noget naturligt, er frisk hvidløgssaft på vorten nok bedre. Men apotekets vortemidler + fodfilen er nu bedst.

En uldtråd om anklen lindrer gigt:
Fup. Mange bruger, men det siger da vist sig selv, at det ikke kan lindre gigtsmerter.

Mørke tænder bleget ved at gnide dem med rabarber:
Fakta. Det er rigtig nok, at syren fra rabarber nok kan fjerne misfarvninger og blege tænderne lidt. Men syren ætser emaljen, så jeg vil absolut fraråde det.

Sår på fingrene renses med morgenurin:
Fakta. Urinen indeholder antibiotiske stoffer samt syre, men det er da vist kun i nødstilfælde på overlevelsesture, at man forfalder til den slags. Vand og sæbe er meget bedre.

Læg edderkoppespind på sår:
Fup. Nej, den tror vi ikke på. Hører til den gamle folkemedicin, som er forladt i dag. Honning derimod virker udmærket til rensning og opheling af sår. Et andet gammel råd er at smøre mug fra stalde på såret. Nogle mugsvampe danner antibiotika, så det kan måske godt virke