Skælskør Bank bliver statsbank

For første gang siden 1920erne får Danmark nu, hvad der meget vel kan blive en egentlig statsejet bank

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter flere måneders forsøg på at skaffe yderligere penge udefra fortæller bestyrelsesformand Peter Melchior nu til dagbladet Børsen, at banken vil konvertere en del af det statslige hybridlån til aktiekapital.

Dermed bliver staten den suverænt største aktionær i Skælskør Bank - muligvis endda med mere end halvdelen af aktiekapitalen.

Noget lignende er ikke set herhjemme siden Landmandsbanken i 1920erne blev nationaliseret, og det markerer ifølge bankekspert Bjarne Jensen et paradigmeskift i den danske bankverdenen.

- Det er historisk dette her. Skælskør Bank bliver en slags statsbank, og det bryder med en lang tradition herhjemme. Hidtil har staten kun overtaget banker, når de skulle afvikles, men det er der jo ikke tale om her, siger Bjarne Jensen fra Bjarne Jensen Consult. Den samme melding lyder fra professor Finn Østrup fra CBS.

- Nu ser vi de banebrydende virkninger af den måde, man strikkede Bankpakke II sammen på.

Det gav bankerne mulighed for ændre lånene til aktier, og det benytter de sig nu af som de første. Nu er det spændende, om vi ser flere følge efter,« siger Finn Østrup.

/ritzau/