Tidligere kommunaldirektør straffes med betinget fængsel for bedrageri

En sag om privat brug af kommunes kreditkort har udløst en dom på betinget fængsel i 40 dage til en forhenværende kommunaldirektør fra Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

40 dages betinget fængsel med vilkår om 60 timers samfundstjeneste.

Sådan lyder dommen over forhenværende kommunaldirektør fra Sorø Kommune, Søren S. Kjær, som torsdag sad på anklagebænken ved Retten i Næstved – tiltalt for bedrageri.

quote Vi mener, at politiet er de rigtige til at afgøre, om der er foregået noget ulovligt

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

Ifølge anklagemyndigheden valgte kommunaldirektøren at anføre betalinger for to private formål med kommunens kreditkort som tjenestelige formål, da han efter en rejse til USA aflagde rejseafregning.

- Når en embedsmand får sådan et betalingskort fra kommunen, må det kun bruges til tjenstlige formål. Sker det, at man kommer til at bruge det til private formål, kan man altid betale tilbage, men så skal man gøre det straks, forklarer Mariam Khalil, der er senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hun oplyser, at det drejer det sig om to episoder på en konference-tur til Nashville i USA.

- Det ene var, han skulle have brugt et MasterCard til at betale for en middag, hvor der var andre delegerede til stede. Og det andet var, han skulle have betalt for seks koncertbilletter, siger Mariam Khalil og tilføjer:

- Det er vores opfattelse – og også kommunes opfattelse – at det var private formål, og derudover kan vi se, at han har modtaget penge fra de andre delegerede for både for middagen og for koncertbilletterne via Mobilepay allerede under konferencen. Det tyder stærkt på, han ikke har været vært, men blot har lagt ud.

Skærpende omstændigheder

Anklagemyndigheden gik efter 60 dages ubetinget fængsel til den forhenværende kommunaldirektør grundet hans stilling og ansvar på gerningstidspunktet. Dommeren i byretten imødekom delvist påstanden, idet fængselsstraffen blev gjort betinget.

- Han var kommunaldirektør på det tidspunkt. Han havde det overordnede ansvar for økonomien i kommunen, og det må siges at være særligt skærpende, at man som tjenestemand på den måde bedrager sin arbejdsplads.

Sagen går tilbage til efteråret 2019, men kom til offentlighedens kendskab i sensommeren 2021.

quote Flere af bilagene er ikke håndteret fyldestgørende

Sorø Kommune

Her kunne blandt andre TV2 ØST, fagmediet NB-Kommune og DR fortælle, at kommunaldirektøren under en erhvervsrejse til USA i 2019 havde brugt kommunes kreditkort til at betale for private køb af billetter til en teaterforestilling, en koncert samt restaurant- og bar-besøg.

Udgifterne løb op i 6.700 kroner, oplyser anklagemyndigheden i dag.

Penge, som kommunaldirektøren først tilbagebetalte til kommunen i efteråret 2020, hvor journalister fra DR spurgte ind til sagen på baggrund af en aktindsigt.

Læs også
Ekspert om politianmeldelse af kommunaldirektør: - Det er meget usædvanligt
Læs også
Ekspert om politianmeldelse af kommunaldirektør: - Det er meget usædvanligt

- Flere af bilagene er ikke håndteret fyldestgørende, og kommunaldirektøren har derfor besluttet at dække en række af udgifterne som private og ikke officielle udgifter, skrev Sorø Kommune tilbage i august om sagen i et svar på en aktindsigt til NB Kommune og DR.

Sagde op i miljøets tjeneste

Sagen fik første gang offentlighedens kendskab den 24. august 2021, små to uger efter, at kommunaldirektøren havde sagt sin stilling op i Sorø Kommune. En opsigelse, som han efter eget udsagn havde indgivet for at hellige sig arbejdet med den grønne omstilling.

Et budskab som Søren S. Kjær i øvrigt også fik lov til at forkynde i en pressemeddelelse på Sorø Kommunes hjemmeside.

Men her sluttede sagen ikke.

Den 16. februar i år blev der rejst tiltale mod den nu forhenværende kommunaldirektør, efter at et flertal i Sorø kommunalbestyrelse den 25. august forrige år besluttede at sende sagen videre til politiet.

Mariam Khalil er foruden at være formand for Foreningen af Offentlige Anklagere (FOAN) også senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Mariam Khalil er foruden at være formand for Foreningen af Offentlige Anklagere (FOAN) også senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Foto: TV2 ØST

Det var et massivt flertal, som stod bag beslutningen. Daværende medlem og frigænger Niels Aalbæk Jensen var dog uenig:

- Det er fuldstændigt grinagtigt at tro, at en kommunaldirektør med det lønniveau har snydt bevidst. Hvis han havde gjort det bevidst, havde han nok ikke gjort det for 9.000 kroner.

Kommunaldirektør anmeldt til politiet Sorø
Læs også
Privat middag i USA på kommunens regning - sådan endte kommunaldirektør med politianmeldelse
Kommunaldirektør anmeldt til politiet Sorø
Læs også
Privat middag i USA på kommunens regning - sådan endte kommunaldirektør med politianmeldelse

Imens borgmester Gert Jørgensen (K) derimod mente, at det var eneste måde at få afsluttet sagen:

- Vi mener, at politiet er de rigtige til at afgøre, om der er foregået noget ulovligt. Det er begge parter bedst tjent med, siger borgmester Gert Jørgensen.

I den forbindelse valgte Sorø Kommune som følge af episoden at gå tre år tilbage, og gennemgå transaktionerne på de 22 kort, som kommunen har udstedt til ledende medarbejdere.

Søren S. Kjær har valgt at anke dommen til Landsretten.


Nyhedsoverblik