Stor Jim Lyngvild-udstilling tager form på Holmegaard Værk

En tre meter høj buste af selveste dronningen er sammen med designeren selv ankommet til Næstved, hvor en ny stor udstilling skal være klar om en måned.

I disse dage er designer Jim Lyngvild draget til Holmegaard Værk nær Næstved. For om en måned åbner han her sin første store udstilling i eget navn, Solo, og forberedelserne er i fuld gang.

Udstillingen samler både nye og gamle værker. Heriblandt en over tre meter høj buste af Dronning Margrethe og store unika-smykker samt en ny serie med drikkeglas, der er fremstillet i samarbejde med Holmegaard Værk.

quote Du får et kig ind i min hjerne

Jim Lyngvild, designer

Derudover har Jim Lyngvild også ladet en række religiøse billeder udarbejde i eget design specielt til glasværket ved Næstved.

- Det er både, hvad der er af kjoler og kunsthåndværk på anden vis, fotografier og så videre, forklarer Jim Lyngvild fra en pause i opsætningen.

- Det, man skal gå ud med, det er et indblik i, hvordan mit hoved fungerer, og så skal man forhåbentlig have lyst til at gå hjem og være kreativ selv.

Selv bruger han udtrykket om udstillingen:

- Du får et kig ind i min hjerne.

Jim Lyngvild er en kontroversiel designer, og hans værker har ofte ført til stor debat. Museumsfolk og historikere har tidligere udtalt sig kritisk om hans arbejde, imens besøgstallene vidner om stor interesse.
Jim Lyngvild er en kontroversiel designer, og hans værker har ofte ført til stor debat. Museumsfolk og historikere har tidligere udtalt sig kritisk om hans arbejde, imens besøgstallene vidner om stor interesse. Foto: Per Rasmussen/Museum Sydøstdanmark

Særudstillingen laves i samarbejde med Museum Sydøstdanmark og Holmegaard Værk og har premiere 13. maj.

Inden da er der dog meget, der skal nå at blive rettet til:

- I dag er dagen, hvor det hele skal stykkes sammen til et stort hele. Hvor man prøver at finde ud af: Fungerer det? Jeg har sat mine kjoler op, og vi sætter glasbusterne op, forklarer Jim Lyngvild og tilføjer:

- Kjolerne har jeg fundet ud af, at jeg bliver nødt til at skippe halvdelen af dem og sy nogle nye, ind til udstillingen åbner, for de passer ikke sammen i farverne.

Deler vandene

Designeren lægger ikke skjul på sin glæde ved at være blevet inviteret til at samarbejde med håndværkerne på Holmegaard, og museumschef, Thorbjørn Kolbo, forsikrer, at glæden er gengældt:

- Det burde alle prøve. Det sprudler at være sammen med Jim (Lyngvild red.). Det er bare en tankerække, der kører ud, og så er det bare med at gribe alt det her og finde de gode håndværkere og folk, der kan hjælpe med at lave de her ting. For sådan er han. Han vil gerne have de bedste mennesker sammen med sig, og det er den kombination, der gør en forskel.

Udstillingen samler både nye og gamle værker. Heriblandt en over tre meter høj buste af Dronning Margrethe og store unika-smykker samt en ny serie med drikkeglas, der er fremstillet i samarbejde med Holmegaard Værk.
Udstillingen samler både nye og gamle værker. Heriblandt en over tre meter høj buste af Dronning Margrethe og store unika-smykker samt en ny serie med drikkeglas, der er fremstillet i samarbejde med Holmegaard Værk. Foto: Toke Sloth Grøndahl - TV2 ØST

Jim Lyngvild er en kontroversiel designer, og hans værker har ofte ført til stor debat.

Han har tidligere blandt andet udstillet på Nationalmuseet, Kronborg Slot og Koldinghus med udstillinger, der har fået en meget blandet modtagelse. Hans værker er eksempelvis blevet kritiseret for at være for eksplicitte og poppede blandt museumsfolk og historikere, alt imens besøgsstatikkerne har vidnet om stor interesse for Lyngvilds udstillinger.