Skoleelever på sejlerskole – det vigtigste er dog ikke at lære at sejle 

Gennem 30 år har skoleelever fra Næstved Kommune været på sejlerskole. Her skal de lære at sejle og binde knob, men vigtigst af alt at samarbejde. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landets eneste sejlerskole for folkeskoleelever finder man i Næstved.

Her er 7.C fra Susåskolen afdeling Holdsted i Næstved på et tredages sejlkursus, da TV2 ØST lægger vejen forbi havnepladsen på breden af Karrebæk Fjord.

quote Sejlerskolen er ikke bare en underholdningsstation, hvor de er ude i tre dage

Mikkel Jensen, skoleleder, Sejlskolen Næstved

I båden Rylen er Sander Gade Black ved at gøre sin og klassekammeraternes båd klar. Og der er nok at holde styr på, når klasselokalet og matematikbøgerne skiftets ud med knob, klamper og sejlteori.

- Anker er klar, og tovværk er pænt kvejlet. Tjek. Fire åre samt åregafler er okay, siger dagens kaptajn på Rylen, imens vennerne tjekker, at remedierne er, hvor de skal være på båden. 

For det er alt andet lige upraktisk at komme afsted med en åre for lidt, når først eleverne har lettet ankeret og smidt fortøjningen til første sejltur.

Mere end bare sejlads

Men ifølge Mikkel Jensen, skoleleder ved Sejlerskolen Næstved, handler det tre dage lange kursus om meget mere end sejlerfærdigheder.

- Sejlerskolen er ikke bare en underholdningsstation, hvor de er ude i tre dage. Den er med til at give dem og få begreber på: Hvad er det, jeg er god til, og hvad er det, mine kammerater er gode til, og hvad er det, vi som klasse er gode til, siger han og tilføjer:

Mikkel Jensen, skoleleder ved Sejlerskolen Næstved, forklarer, at sejlerskolen først og fremmest handler om at lære, hvad man selv og andre er gode til.
Mikkel Jensen, skoleleder ved Sejlerskolen Næstved, forklarer, at sejlerskolen først og fremmest handler om at lære, hvad man selv og andre er gode til. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- I en båd bliver alting synligt, og man ser, at det tit er noget udefra, der gør, at vi bliver uvenner med hinanden. Det hjælper vi børnene med at opdage, og det skal forhåbentlig give dem bedre samarbejdes- og kommunikationsevner, når de kommer hjem igen.

30 år på vandet

Efter en rum tid på vandet er Sander Gade Black og den øvrige besætning på Rylen da også ved at have gennemskuet teknikken til at tackle de uvante omgivelser.

Første del af træningen foregår på land, hvor eleverne blandt andet lære, hvad det vil sige at skodde - altså padle mod sejladsretningen.
Første del af træningen foregår på land, hvor eleverne blandt andet lære, hvad det vil sige at skodde - altså padle mod sejladsretningen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Vi sætter først pigerne til at ro i takt, og så følger Emil og jeg med og ror det samme, som de gør, imens Tobias, der sidder foran, ser og retter os, hvis vi ikke ror i takt, forklarer han.

Sejlerskolen er den del af Næstved Kommunes skolevæsen og har eksisteret i mere end 30 år. De har omkring 26 hold om året.


Nyhedsoverblik