Skoledistrikter i Næstved splittes op

En tre timer lang debat om en mindre ændring af skolestrukturen var fredag aften programmet for kommunalpolitikerne i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De store skoler i Næstved splittes op, så beslutningerne fremover skal tages nærmere forældrene.

Det besluttede Næstved Byråd fredag aften på et ekstraordinært møde i byrådet.

Mens mange borgere i kommunen sad med fredagsslik og Disney Sjov i flimmeren, diskuterede politikerne i stedet i timevis den nye plan for skolerne i Næstved.

For selvom et flertal forsøger at komme en del af den voldsomme kritik i møde, som man blev mødt med i 2015, da man centraliserede skoledistrikterne, så rungede protestråb fredag taktfast udenfor rådhuset, hvor forældre kæmpede for at undgå, at de store skoler bliver splittet op.

Læs også
Skolestruktur ændres trods protester: - De gambler med vores børns trivsel
Læs også
Skolestruktur ændres trods protester: - De gambler med vores børns trivsel

- Kære byråd, Kære byråd, vågn nu op, lød råbet fra demonstrerende forældre, der ikke mener, at man skal pille ved noget, der fungerer godt, som det er nu.

- Jeg synes det er uskønt. Ændringerne dengang viste sig at virke. Jeg er med på, at det langt hen af vejen kunne være modsat, men her står vi sammen og kæmper for, at det skal være sådan som det er, siger Cille Torp-Strunz, der er mor til børn i en af de mindre skoler i Lille Næstved Skole.

Små ændringer

I virkeligheden er det små ændringer i skolestrukturen i Næstved, der har fremkaldt de store reaktioner. For modsat andre skolers planer, så er der ikke skolelukninger på programmet i Næstved, hvor et af målene samtidig er at sikre, at færre elever skal flytte til skoler langt fra deres bopæl.

Udvalgsformand Lars Hoppe Søe (RV) er da også ked af den kritik, som har mødt politikerne.

- Vi har lyttet. Vi har læst alle høringssvar. Men selvom vi har lyttet og tænkt, så kan vi godt træffe en anden beslutning, siger han.

Læs også
Forslag til ny skolestruktur i Næstved vil påvirke mange elever
Læs også
Forslag til ny skolestruktur i Næstved vil påvirke mange elever

Blandt ændringerne i skolestrukturen er, at Sct. Jørgens Skole udskilles fra Kobberbakkeskolen - og Lille Næstved Skole splittes i to, hvor Landskolerne i Hyllinge, Grønbroskolen og Fuglebjerg skole samles i et nyt distrikt. Samtidig er der ingen overbygning på Toksværd skole.

For den nye plan stemte Socialdemokratiet minus Jørgen Christiansen, SF, Enhedslisten og De Radikale. Imod stemte Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne og Jørgen Christiansen (S).

Voldsom kritik

Den konservative Rune Kristensen var en af de skarpe kritikere af beslutningen i byrådet.

Han mente, at politikerne, der stemte for, skulle skamme sig.

- Jeg synes det er helt skørt, at man går ind og laver en ny skolestruktur på den her måde med et flertal på 16-15, på et hasteindkaldt byrådsmøde en fredag aften, siger han efter mødet til TV2 ØST.

- Jeg tror, at forældrene på Lille Næstved skole går hjem med en meget kedelig fornemmelse. Der er ingen tvivl om, at man overhører høringssvarene på både Lille Næstved Skole og om en overbygning til Toksværd Skole, siger han.

Han mener, at man ser et rødt flertal med de radikale kører sine beslutninger igennem uden at ville lytte til andre.

Kritikken er dog forfejlet, mener Lars Hoppe Søe.

- Jeg skammer mig altså ikke. Jeg er faktisk rigtig glad for den her aftale, der vil udvikle skolesystemet i Næstved i de kommende år. Det er en rigtig god aftale, siger han.

Læs også
Flere skoler har været under tilsyn i årevis - dårlig trivsel, lavt niveau og under landsgennemsnit
Læs også
Flere skoler har været under tilsyn i årevis - dårlig trivsel, lavt niveau og under landsgennemsnit

Han mener samtidig, at De Konservative burde tage arbejdstøjet på, og gå ind i arbejdet om at lave en bedre skolestruktur, i stedet for blot at pege fingre bagefter.

- De har valgt ikke at være en del af fagudvalget, selvom de var berettiget til en plads. Og vi har i byrådet haft en proces, der har været i gang i land tid, og som har været godkendt af byrådet. Så jeg forstår ikke, at de puster sig så meget op, siger han.

Han afviser også, at der ikke er blevet lyttet til forældrene.

- Den her proces, den er tilrettelagt, så der er kommet mange høringssvar. Vi har haft en proces med mega meget inddragelse. Alligevel ender vi med en debat, som det er ubehageligt at lytte til. Det her er et forlig, hvor der ikke sker særlig meget - der er ikke nogle børn der skal flyttes  og der kommer nogle ledere ekstra. Der kommer nogle få, organisatoriske forandringer. Men der er ingen sammenhæng mellem debatten og den politik, der sker nu, siger han.


Nyhedsoverblik