Meget kunst ser ud til at være gået tabt ved den store brand, der tirsdag har hærget den 400 år gamle børsbygning i København.
Både brandfolk og frivillige har dog fået reddet mange malerier og andre kunstgenstande ud.
Det er virkelig en sorgens dag
Blandt de malerier, der tirsdag er blevet reddet ud, er et maleri, som er malet af den kendte kunstmaler Thomas Kluge fra Næstved.
- Jeg fik sådan en underlig sms-besked i morges om, at mit maleri var ude. Det var lidt mærkeligt, siger Thomas Kluge og tilføjer:
- Det var, før jeg fandt ud af, at bygningen stod i flammer.
Thomas Kluge har siden chokeret fulgt med i brandens udvikling fra sit hjem i Næstved.
- Branden er en forfærdelig katastrofe. Den ødelægger et helt unikt hus med unikke rum og fyldt med vigtige kunstgenstande, siger han og tilføjer:
- Så det er virkelig en sorgens dag.
Søster til kendt maleri
Thomas Kluge blev i 1995 hyret til at male et søstermaleri til P. S. Krygers kendte maleri Københavns Børs fra 1895.
Maleriet skulle vise bygningens nye rolle og bar navnet Handelskammeret. Begge malerier har siden hængt i Børsen - og begge er tirsdag reddet ud af den brændende bygningen.
- Det er jeg utrolig lettet over, siger Thomas Kluge.
- Men jeg er omvendt også fyldt med sorg. P. S. Krygers maleri er malet, så det foregår i den store Børssal, som er et unikt rum med en stor statue af Christian 4. Og det ser ud til, at det rum er ødelagt.
- Mit billede er malet i den modsatte ende af bygningen på formandens kontor - og jeg ved ikke, om det er reddet. Det håber jeg. Billedet giver ikke så god mening uden det rum, siger Thomas Kluge.
Han kalder Børsen for et helt unikt sted.
- Det er helt særligt derinde. Et sted fyldt med historie, skatte og kunst. I det kontor, hvor jeg arbejdede, var tapeterne af læder. Det var helt specielt. Jeg håber, at det kan renoveres helt som det var, siger han.
Gemt i Folketinget
Børsen blev indviet i 1623. Den var under renovering, da branden brød ud tirsdag morgen.
Bygningen har ellers overlevet både Københavns brande i 1728 og 1795 samt Københavns bombadement i 1807 - foruden storbrande på Christiansborg i 1794 og 1884 og senest i Slotskirken i 1992.
Men tirsdag den 16. april 2024 holdt den mytologiske beskyttelse af bygningen, der skulle hænge sammen med dragespiret, ikke længere.
De reddede malerier blev tirsdag først anbragt i Folketinget, men er siden blevet flyttet til et ukendt sted.
Andre kunstgenstande er blevet indpakket i bobleplast i Rigsarkivets lokaler. De skal efter alt at dømme nu gennemgå en renovering.
Åbnede døre
For Thomas Kluge personligt blev billedet af Handelskammeret meget vigtigt.
- Jeg var helt ung, og havde kun lavet et maleri til kunstudstillingen på Charlottenborg. Og i første omgang, synes jeg ikke, portrætter var mig og takkede nej, siger han.
- Men jeg blev rådet til at tage den beslutning op til revision, og brugte så et helt år på at skabe maleriet. Jeg arbejdede hver eneste dag med kun tre fridage i løbet af året, tilføjer Thomas Kluge.
På maleriet kan medlemmerne af Handelskammeret dengang ses sidde på stole designet af Kaare Klint.
- Det var meget vigtigt, at det ikke blev noget klassebillede. Der skulle være liv i billedet, siger Thomas Kluge.
Maleriet endte i en karriere, hvor han blandt andet flere gange har malet den kongelige familie.
Tirsdag eftermiddag er hele Børsen-bygningens side op mod Christiansborg næsten nedbrændt.
Kun bygningens mure ser ud til at stå tilbage under stilladset, der omringede bygningen, mens den blev restaureret.