Restauratører vil af med særafgift

Når caféer og restauranter i Næstved rykker udendørs, skal der betales en speciel afgift til kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke en afgift, der har groet i restauratørerne have. Tværtimod. Restauratør i Underhuset på Axeltorv i Næstved, Ivan Petersen, kalder afgiften både håbløs og gammeldags.

- Hvis vi kunne spare nogle af de penge, så har vi mulighed for at lave andre aktiviteter på torvet, siger Ivan Petersen, der betaler 50.000 kroner om året, når han om sommeren udvider sit serveringsareal med 200 udendørs siddepladser.

90 ud af 98 kommuner har ifølge Sjællandske allerede afskaffet afgiften, men altså ikke Næstved, og det er den kommende citychef Lars Børsting ked af:

- Det er ærgerligt. Specielt fordi jeg jo gerne vil være den, der repræsenterer en by, hvor nogle har lyst til at åbne en forretning. Hvor man ikke blive pålagt afgifter og gebyrer, og hvor kommunen er imødekommende over for folk med iværksættertrang, lyder meldingen fra den kommende citychef.

Forsvarer afgiften

Men næstformand i kommunens tekniske udvalg, socialdemokraten Helle Jessen, forsvarer afgiften:

- Når man bruger et offentligt areal til at udøve sin kommercielle virksomhed, så må man nødvendigvis også betale for det, siger Helle Jessen.

Lars Børsting:

- Det er en forældet holdning. Og når store byer som København og byer omkring os har valgt at afskaffe afgiften, så er det fordi man ønsker at trække turister til og skabe liv i gadebilledet.