Psykisk syge smides i arresten

Regionerne vil ikke hjælpe psykisk syge med kriminelle tilbøjeligheder, med mindre de er akut syge. Derfor overlades de til sig selv i arresterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Psykisk syge varetægtsfængslede isolerer sig og får det værre i arresten, oplever personalet.

Men psykiatrien indlægger kun akutte tilfælde, selvom europæiske fængselsregler forbyder psykisk syge i fængsler og arresthuse.

- Ja, der sidder psykisk syge i vores arresthus og nej, vi er ikke klædt ordentligt på til at hjælpe dem, meddeler 20 arresthuse til fagbladet "Fængselsfunktionæren" i en rundspørge.

Et problem i vækst

Et stigende problem, mener tillidsmand John Strandskov fra Ringsted Arrest:

- Selvom de løber rundt på væggene hos os, kan vi ikke få psykiatrien til at tage imod dem. Sender vi én af sted, er han tilbage inden for et døgn med beskeden "Fejler ikke noget", siger han til Ritzau.

Kun akutpladser til borgere med psykoser

Regionerne oplyser, at varetægtsfængslede, der er psykisk dårlige, men ikke psykotiske, kan opleve ventetid på at blive anbragt på psykiatrisk hospital.

- Har de et akut behandlingsbehov efter en faglig vurdering fra en psykiater, så bliver de om muligt indlagt uden ventetid, siger Mikkel Lambach, chefrådgiver i Danske Regioner.

Han genkender ikke arresthusenes problemer. Ifølge regionerne er der pt. kun fire personer i arresthuse i regionen, som venter på at blive overført til psykiatrisk hospital.

- Men det er altså ikke nok, at en fængselsbetjent synes, vedkommende har det lidt skidt. Der skal opfyldes de samme kriterier, som hvis man møder op for at blive indlagt på en psykiatrisk skadestue, forklarer Lambach.

Intet krav på indlæggelse

Selvom nogle varetægtsfængslede med psykiske lidelser har det for dårligt til at sidde i arresterne, har de ikke ret til akut indlæggelse i psykiatrien.

Det frustrerer John Strandskov. I arresten i Ringsted oplever han blandt andet, at de psykisk syge lukker sig inde i sig selv og bliver apatiske eller holder op med at spise.

- Det er tydeligt, at det er hårdere for dem med psykiske problemer end for de andre indsatte, siger John Strandskov.

Direktoratet for Kriminalforsorgen er i øjeblikket ved at undersøge, hvor syge de psykisk belastede indsatte er med henblik på nye tiltag, som skal afhjælpe arresterne.

/ritzau/


Nyhedsoverblik