Projekt i Næstved hjælper overvægtige børn

I to år har familier i Næstved deltaget i et projekt for at hjælpe overvægtige børn. Projektet er lavet som et samarbejde mellem Næstved Sygehus, kommunen og familierne. Og den foreløbige konklusion er, at det virker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

147 familier fra Næstved Kommune har deltaget i et forløb for børnefamilier, der er udfordret med overvægt. Forløbet omhandler blandt andet kursus i madlavning, fysisk aktivitet og undersøgelser hver tredje måned.

En af de børn, der har deltaget i projektet, er 9-årige Nadia Ramussen fra Herlufmagle.

For selvom 9-årige Nadia Rasmussen ikke syner af meget nu, har hendes vægt og højde været en udfordring

- Jeg får af vide, at jeg ligner en på 12 eller 11 år, fortæller Nadia Rasmussen fra Herlufmagle.

Hendes mor Lisbeth Rasmussen uddyber:

- Nadja har flere udfordringer. Hun er meget høj af sin alder, og hun er en kraftig type. Det vil hun altid være. Min frygt er, at hun bliver klassens tykke pige og skulle blive drillet med det. Derfor skal der sættes ind nu.

En del af programmet er et 12 ugers kursus, hvor familier med samme udfordringer, mødes og laver mad sammen. Udover kost har programmet også haft fokus på fysisk aktivitet.

Det 2-årige forløb har givet Nadia Rasmussen resultater, men det har også krævet en stor portion motivation af hele familien.

- Det kræver, at hele familien støtter op om projektet, og at hele familien er med. Det har krævet en 100 procent kostomlægning for hele familien, fortæller Lisbeth Rasmussen.

Programmet har også betydet, at Nadja Rasmussen hver tredje måned går til samtaler hos sygeplejerske Tanja Mackeprang på Næstved sygehus.

Her taler Tanja Mackeprang med børnene om deres nye sunde vaner, og børnene bliver målt og vejet, men samtalerne drejer sig i lige så høj grad om børnenes trivsel.

- Vi har en stor gruppe af børn på 7 og 8 år. Dem vil vi rigtig gerne have, at de holder vægten og vokser sig højere. Og så er der de lidt ældre børn, der har brug for et vægttab. Men vi synes lidt, at det er en positiv bivirkning, om børnene taber sig eller holder vægten. Vi vil rigtig gerne have nogle sundere og gladere børn i hverdagen, siger Tanja Mackeprang, projektsygeplejerske på Næstved sygehus.

Flere af de 147 familier, der er tilmeldt forløbet, er nu ved vejs ende, og projektet skal evalueres. Familierne har betalt 200 kroner for at deltage i projektet. Pengene er brugt til indkøb af mad til de fælles madlavningsdage.

Se indslaget øverst på siden.