Politikere skælder ud: Landmand tog stor svinestald i brug uden tilladelse

Administrationen i Næstved Kommune bliver kritiseret for, at en landmand tog en ny, stor svinestald i brug, selvom bygningen ikke var godkendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En landmand fra Tybjerg, Næstved Kommune, tog i foråret 2022 sin næsten 10.000 kvadratmeter nye, store svinestald i brug. Men det var ulovligt. For staldbygningen, der er beliggende ved Glumsø, var ikke godkendt. Der manglede en såkaldt ibrugtagningstilladelse.

Selvom administrationen i Næstved Kommune ifølge en nabo til stalden blev gjort opmærksom på problemet flere gange tilbage i april måned, fik det ikke administrationen til at reagere.

Det erkender Jens Bach, centerchef for Teknik og Miljø i Næstved Kommune, i dag:

- Det er ikke i orden, siger han og tilføjer:

- Vi har også reageret. Det, som kan diskuteres, er, om vi har reageret hårdt nok, og det er en konkret vurdering.

quote Hvis jeg havde været opmærksom på det her, så havde jeg selvfølgelig ikke inviteret udvalget derud

Jens Bach, centerchef, Teknik og Miljø

Medlem af byrådet i Næstved Kommune Lars Hoppe Søe (R) er gået ind i sagen for at få en forklaring fra administrationen:

- Nu har jeg fundet ud af, at de adskillige gange i løbet af foråret er blevet oplyst om, at stalden er blevet taget i brug, siger han.

Lars Hoppe Søe mener, at Næstved Kommune burde have udstukket et påbud til landmanden.
Lars Hoppe Søe mener, at Næstved Kommune burde have udstukket et påbud til landmanden. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Ifølge Lars Hoppe Søe burde kommunen have udstukket et påbud til landmanden.

- Og var det påbud ikke blevet overholdt, ville jeg have forventet, det var kommunen, der var kommet med en politianmeldelse, siger han.

Meldt til politiet af nabo

At sagen ikke har udløst en politianmeldelse, beror ifølge centerchef Jens Bach på en konkret vurdering:

- Alle er selvfølgelig lige for loven, siger han og tilføjer:

- I nogle tilfælde kører man hurtigere frem med en politianmeldelse end med andre. Det kommer simpelthen an på, hvordan vi vurderer sagen.

quote Det har kommunen valgt ikke at gøre. Det er et udslag af afmagt; så må jeg gøre det

Janus Storland Høhne, nabo

Naboen, der gjorde Næstved Kommune opmærksomme på, at stalden var taget i brug, hedder Janus Storland Høhne. Han er utilfreds med administrationens håndtering af sagen, og han har derfor selv taget initiativ til at indgive en politianmeldelse af landmanden.

- Det har kommunen valgt ikke at gøre. Det er et udslag af afmagt; så må jeg gøre det, siger han og tilføjer:

- De (administrationen, red.) har pligt til at tage ud og se, om det er rigtigt, det naboen siger - at stalden ikke er bygget færdig, og at han (landmanden, red.) har puttet svin i. Det har de pligt til at føre tilsyn med, og det har de ikke gjort.

Naboen Janus Storland Høhne har valgt selv at melde landmanden til politiet.
Naboen Janus Storland Høhne har valgt selv at melde landmanden til politiet. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Naboen fortæller, at han blev klar over, der var noget galt, da han i starten af april kunne lugte og høre, der var svin i stalden, selvom stalden ifølge ham på dette tidspunkt ikke så ud til at være bygget færdig.

Janus Storland Høhne søgte derfor om aktindsigt i landmandens ibrugtagningstilladelse, hvorved han fandt ud af, at der ikke var givet nogen ibrugtagningstilladelse.

Et brandcertifikat på bygningen manglede. Og uden brandcertifikat ingen ibrugtagningstilladelse, som altså betød, det var ulovligt at tage stalden i brug.

Kritiserer administrationen

Trods den manglende ibrugtagningstilladelse, og selvom naboen havde gjort opmærksom på det ulovlige forhold, valgte administrationen at invitere politikere til at besøge ejendommen den 5. september.

quote Jeg synes, det er dybt forkasteligt, at man som administration ikke har undersøgt det her til bunds

Rune Kristensen formand, Klima-, Miljø-, og Friluftsturismeudvalget

Ifølge centerchef Jens Bach var administrationen på dette tidspunkt endnu ikke klar over, at der ikke forelå den fornødne tilladelse til at tage stalden i brug.

- Hvis jeg havde været opmærksom på det her, så havde jeg selvfølgelig ikke inviteret udvalget derud – i hvert fald ikke uden, de havde fået at vide, der var det her forhold. Det er en fejl, og det er mig, der har begået den, siger han.

Var du på dette tidspunkt bekendt med det ulovlige forhold på stedet?

- Nej, det var jeg ikke, og det skulle jeg have været bekendt med, svarer han.

gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed
gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed

Formand for Klima-, Miljø-, og Friluftsturismeudvalget i Næstved Kommune, Rune Kristensen (K), mener administrationen har svigtet sit ansvar:

- Jeg mener, administrationen burde have vidst bedre. Det er deres job at vide bedre.

- Jeg synes, det er dybt forkasteligt, at man som administration ikke har undersøgt det her til bunds, inden man sender os derud, tilføjer han og siger videre:

- Jeg frygter, at man ender med at blåstemple noget, der er ulovligt ved at sende politikerne ud til et sted, som ikke har fået sin ibrugtagningstilladelse.

Udvalgsformand Rune Kristensen (K) er vred over, at administrationen lod udvalget besøge svinestalden uden at fortælle, at den var taget ulovligt i brug.
Udvalgsformand Rune Kristensen (K) er vred over, at administrationen lod udvalget besøge svinestalden uden at fortælle, at den var taget ulovligt i brug. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Og Lars Hoppe Søe (R) er enig:

- Hvordan, det kan forekomme, det synes jeg er højst besynderligt og selvfølgelig også kritisabelt, at man viser noget frem, som ikke er lovligt, siger han og tilføjer:

- Jeg forstår heller ikke, ejeren har lyst til at vise en besætning frem, som ikke må være der.

Planer om biogasanlæg Herlufmagle
Læs også
Naboer frygter biogasanlæg: - Det er i forvejen et belastet område
Planer om biogasanlæg Herlufmagle
Læs også
Naboer frygter biogasanlæg: - Det er i forvejen et belastet område

Bygherre og ejeren af svinestalden, Kasper Jeppesen, der er medejer af storgården Tybjerggaard, har ikke ønsket at stille op til interview eller svare på, hvorfor han tog stalden i brug, selvom en midlertidig tilladelse først kom på plads i slutningen af september – mens den endelige ibrugtagningstilladelse blev givet 10. november i år.


Nyhedsoverblik